ÅSIKT

Nu måste vi agera mot gängvåldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

M i Stockholm, Göteborg och Malmö: Så kan våra städer bli trygga igen

Debattörerna Anna König Jerlmyr, Jonas Ransgård och Torbjörn Tegnhammar.

DEBATT. Den organiserade brottslighetens öppna dödsskjutningar ställer våra svenska storstäder inför stora utmaningar. Nu måste såväl regeringen som lokala politiker ta sitt ansvar.

Att beklaga och fördöma räcker inte, det måste till handling. Vi kan aldrig acceptera att det grova våldet sker gång på gång i våra städer och att människors tillvaro begränsas. Tryggheten måste säkras för alla invånare, oavsett hemadress.

Skottlossningar, bilbränder, attacker mot utryckningsfordon och att narkotika försäljning sker öppet på våra gator och torg i våra mer utsatta områden är allvarliga problem i storstäderna.

Ett stort bekymmer är svårigheten att få människor att vittna och delta i rättsprocesser i önskad utsträckning.

Polismyndigheten har pekat ut 15 svenska områden som särskilt utsatta, av dessa återfinns 11 av dem i Stockholm, Göteborg och Malmö.  Vi har ett ansvar att se till att de goda krafterna står stakare än de kriminella.

För att nämna några av de grymma händelser som inträffat under de senaste åren dog nyligen en 15-åring pojke i Akalla i Stockholm utan att ha varit involverad i gängkriminalitet, dådet fick svalt med uppmärksamhet. I Göteborg våren 2015 skedde en kallblodig skottlossning på Vårväderstorget i Göteborg där två män miste livet och åtta personer blev skottskadade. I Malmö var gangsteravrättningarna tillbaka då en man i Lindängen sköts ihjäl vid sin bil med flera skott.

I jämförelse med Oslo, Köpenhamn och Helsingfors är den svenska storstadsutvecklingen dramatisk. Från 2010 till och med det första halvåret 2015 ägde 189 skottlossningar rum i Stockholm, 109 i Göteborg och 63 i Malmö. Den sammanlagda summan för de tre andra nordiska huvudstäderna är 70.

Uppenbart är att insatserna i våra grannländer är mer verkningsfulla än här hemma. Vad krävs då för att göra våra städer till tryggare och säkrare platser för alla invånare?

Först och främst behövs ett långsiktigt arbete för att minska segregationen och utanförskapet.

Fler jobb, en väl fungerande skola och möjlighet att få tag i en bostad är grundläggande för att motverka kriminella gängs möjligheter att rekrytera nya medlemmar. Långsiktiga förebyggande insatser är nödvändiga och minskar kostnaderna för samhället och den enskilda människan på lång sikt.

Men insatser krävs också här och nu. Polisen behöver utökade befogenheter och möjligheter att utföra sitt arbete.

Moderaterna vill utbilda och anställa 1 000 nya poliser och återinföra Alliansens mål om minst 20 000 poliser, det behövs för att möta den grova organiserade brottsligheten.

Poliserna ska vara synliga och verka lokalt eftersom vi vet att det främst är upptäcktsrisken som avskräcker från brott. När poliser är tydligt närvarande i lokalsamhället kan det bidra till att ett långsiktigt förtroende byggs upp och stärker människors trygghet.

Vi vill se hårdare straff och skarpare straffsatser för allvarliga våldsbrott samt att en ny brottsrubricering gällande narkotikabrott behöver komma på plats. Det handlar om att samhället ska ge en tydlig signal om att brott inte accepteras.

I särskilt utsatta områden och miljöer vill vi se utökad kameraövervakning, människors känsla av trygghet ökar och polisens arbete underlättas i brottsutredningar.

Trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr i såväl Rosenbad som i våra respektive städers stadshus, så duckar de rödgröna partierna inför utmaningarna och saknar konkreta lösningar.

Det går inte att sitta på händerna i ett läge då det är hög tid för att ansvarstagande och kraftfullt agerande för att möta den utveckling som sker.

Sveriges tre största städer kan betydligt bättre än så. Stockholm, Göteborg och Malmö ska bli tryggare och säkrare städer.

Anna König Jerlmyr

Oppositionsborgarråd i Stockholms Stad (M)

Jonas Ransgård

Oppositionsråd i Göteborgs Stad (M)

Torbjörn Tegnhammar

Oppositionsråd i Malmö (M)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Debatt