ÅSIKT

Synd att du inte svarar på kritiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Martin Klepke om förtroendevalda från SD

Foto: Martin Klepke.

SLUTREPLIK. För att börja med slutet i Jonas Nordlings svar: "Och arbetet med att uppmärksamma och stävja denna utsatthet har få drivit med samma engagemang som Journalistförbundet."

Jag skulle vilje säga tvärtom. Få fackförbund har gjort så lite för sina utsatta medlemmar som Journalistförbundet.

Under många år var Journalistförbundets enda råd till hotade och utsatta journalister detta: Polisanmäl det som hänt men säg ingenting till någon. Det är det råd jag själv har fått från förbundet.

Efter att "Uppdrag Granskning", märk väl inte Journalistförbundet, uppmärksammat hoten och låtit ett antal utsatta kvinnliga journalister läsa upp det hot och hat de utsatts för, något som äntligen fick igång en debatt, ändrade förbundet inställning: Jo, förresten, berätta för alla!

Inte särskilt proaktivt. Inte aktivt över huvud taget.

Förutom det meningslösa rådet att hålla tyst har Journalistförbundet med jämna mellanrum skickat ut en enkät till sina medlemmar och frågat om de blivit hotade någon gång. Men eftersom aldrig någonting mer hände än att medlemmarna fick denna enkät tröttnade de flesta på att svara. Den senaste enkäten mig veterligt skickades ut 2013. Svarsfrekvensen var då nere i 15,4 procent.

Jag lyssnade själv på plats när Jonas Nordling pratade om  Journalistförbundets arbete mot hot och hat i en hearing förra året inför riksdagens konstitutionsutskott.

Han gick igenom den enkät som knappt någon journalist svarade på och... nej, faktiskt hade han inget mer att säga.

Så kliv ned från överorden och börja arbeta. Ni kan börja med att kasta av er den grandiosa självbilden.

Så till början, själva sakfrågan.

Här ger Jonas Nordling ett ickesvar. Vi vet redan frågan som DN ställde, det var om man kan ha uppdrag i både Journalistförbundet och Sverigedemokraterna.

Svaret som DN publicerade är "Ja".

Det svar Jonas Nordling nu publicerar säger att man kan vara medlem i Journalistförbundet och samtidigt vara Sverigedemokrat, vilket naturligtvis är möjligt och som aldrig har ifrågasatts. I Sverige sysslar vi inte med åsiktsregistrering.

Men då Journalistförbundet inte har krävt rättelse av DN:s artikel kan svaret "ja" inte misstolkas. Man kan ha uppdrag i Journalistförbundet samtidigt som man är partiaktiv i Sverigedemokraterna.

Det är detta jag kritiserar eftersom det strider mot förbundets stadgar och kan ifrågasättas utifrån hotbilden mot journalister. Men Jonas Nordling väljer att inte svara på kritiken.

Det är synd.

Martin Klepke

Politisk redaktör

Arbetet

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM