ÅSIKT

Socialdemokraterna blundar för utanförskapet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Jessica Polfjärd i debatten om utanförskap

Foto: Jessica Polfjärd, gruppledare (M)

REPLIK. Mikael Damberg bekräftar att regeringen inte har någon plan för Sverige. Socialdemokraterna blundar för att utanförskapet snart omfattar en miljon människor. I stället för ett högt reformtempo fokuserar regeringen på Moderaterna, i ett allt högre tonläge.
Vi väljer i stället att fokusera på samhällsproblemen. Därför har vi presenterat en plan för ett starkare Sverige.

Arbete och ansträngning ska löna sig. De samlade bidrag som den ensamstående undersköterska, som Damberg hänvisar till, kan få om hon inte jobbar ligger över flera av ingångslönerna på arbetsmarknaden.

Beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar att personen kan få ut mellan 11 000 till 18 000 kr i månaden i bidrag. Det innebär att såväl deltids- som heltidsjobb riskerar att inte löna sig. Att regeringen vägrar göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete är allvarligt.
Att näringsministern inte ser det som ett problem för jobbskapandet att antalet utförare av RUT-arbeten varit lägre under nästan alla årets månader än motsvarande period 2015 är oförståeligt.

Vidare avfärdas vårt förslag om att fler ska få chansen att lära sig jobbet på jobbet. Det är särskilt märkligt med tanke på att avtalsenlig lön ska utgå för den tid personen arbetar.
 

Ökad trygghet för alla är även viktigt för att kunna bryta utanförskapet. Det kräver både nolltolerans mot dåliga skolor, jobbsatsningar och att lag och ordning upprätthålls. Men regeringen tittar på i stället för att ansluta sig till Alliansens förslag om 2000 nya poliser och skärpta straff för våld mot blåljuspersonal.
Moderaterna har en plan för ett starkare Sverige. Regeringens saknar såväl en plan som reformer för att möta samhällsproblemen.

Jessica Polfjärd, gruppledare (M)

Läs Mikael Dambergs debattartikel: Kinberg Batras fyra lögner i tv-debatten

ARTIKELN HANDLAR OM