ÅSIKT

Hoppas svansen byter husse

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Vi befinner oss i en världsomfattande finanskris. I alla länder ropar finansmarknaden och näringslivet på staten och kräver stora stimulanspaket för att rädda företag och banker och andra finansinstitut. Politiker bedyrar för folket att de ska göra allt för att komma till rätta med krisen och rädda jobben.

Det märkliga i den här situationen är att inte någon diskuterar om den nyliberala teorin, som är allsmäktig i västvärlden och som tror på de fria marknadskrafterna och på minimal inblandning från staten, har spelat ut sin roll. Det är svårt även för den bäste av de mäktigaste direktörerna att hävda att den nyliberala strategin varit bra.

Men politikerna är också tysta, förmodligen beror det på att de är bundna av kontrakt länder emellan som lagfäster den fria marknaden. När de skulle övertyga folket om hur viktigt det var att gå med i EU för att kunna tygla de fria marknadskrafterna framhöll de vikten av lagar och sammanhållning. Vi är ju bara en svans till kapitalet hette det.

Nu har svansen lindat sig runt benen på det fria kapitalet och det är politikerna som förväntas ha lösningarna på krisen. Ändå är det tyst – ingen ifrågasätter nyliberalismen. Jo förresten, Barack Obama gör det! Kanske kan han få andra politiker att byta husse. Politikersvansen kanske viftar och följer honom i stället?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM