Bildts oljekontakter finansierar folkmord

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-19

Per Hultqvist, riksdagsledamot (s): Riksdagen har vid flera tillfällen uppmanat UD att följa upp Lundin Petroleums verksamhet i Sudan

President Omar al Bashir är den som bestämmer över oljan i Sudan. De som vill borra efter olja måste ha hans välsignelse. De utländska företagen måste bilda konsortium med den sudanesiska statens bolag Sudapet. Vinsterna ska delas. En del går direkt till statskassan. I sin tur fördelas pengar vidare till militären.

Oljans vinster omvandlas till rena blodspengarna. De används för att finansiera krig, övergrepp och förödelse. Att den internationella brottsmålsdomstolen, ICC, nu efterlyser Omar al Bashir är knappast förvånande.

Åklagarna gör Bashir ansvarig för 35 000 döda och till så kallad långsam död för mellan 80 000 och 265 000 människor. Totalt har över 250 000 människor dödats och 2 miljoner drivits på flykt. Men det har inte hindrat oljebolagen och Bashir att göra affärer. Bland andra svenska Lundin Petroleum har varit aktivt i Sudan sedan 1997.

Självaste utrikesminister Carl Bildt har varit dess rådgivare, styrelseledamot och även aktieägare. Bildt fungerade bland annat som dörröppnare för bolaget. Självfallet var det en ordentlig fjäder i hatten för bolaget att kunna få hjälp av en före detta svensk statsminister.

Vid åtminstone två tillfällen har Bildt träffat Bashir. Bildt och dåvarande VD:n Ian Lundin har träffat Bashir tillsammans. Lundin beskriver sina relationer till den sudanesiska regimen som ”excellenta”!

I flera internationella rapporter pekas det på samband mellan oljebolagen och militären, fördrivning av civilbefolkning i samband med oljeborrningar och en lång rad övergrepp. Fredsavtalet från 2005 ger också civilbefolkning som drabbats hårt av oljeutvinningen rätt till kompensation. Men någon sådan har varit mycket svår att få ut i praktiken vilket också kritiserats.

I takt med att ICC anklagat tidigare ministrar i Sudan för folkrättsbrott så har flera stora bolag lämnat Sudan. Det handlar om bland andra tyska Siemens och schweiziska ABB. Men Lundin Petroleum håller ut och det är oljevinster som hägrar.

Under Bildts tid som utrikesminister så har UD i riksdagen vid flera tillfällen uppmanats att följa upp Lundin Petroleums verksamhet i Sudan. Det har då handlat om frågor som om Lundin Petroleum haft hjälp av sudanesiska militären eller om bönder drivits bort för att ge plats åt Lundins verksamhet. Men svaret är att detta inte är UD:s och regeringens sak. Sanningen är väl närmast den att man saknar vilja!

Oavsett hur Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt ser det så har man tagit Bildts gamla uppdrag med sig in i regeringsställning. De ligger kvar där som en mörk skugga från det förflutna. Bildts tidigare engagemang i Lundin, för oljeutvinning i Sudan och hans kontakter med Bashir skadar trovärdigheten i svensk utrikespolitik. Detta särskilt som Bashir nu anklagas för folkmord!

Peter Hultqvist (s)

riksdagsledamot, Borlänge