ÅSIKT

Skolan – drömhus eller fängelse

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jag mötte några sexåringar som levererade den totala lyckan. ”Vi har börjat skolan, vi har egen fröken och på fritids får vi bestämma mer själva!” Ungarna sprudlade av förväntan inför vad skolan skulle komma att innebära. Det var fantastiskt att möta deras entusiasm. Jag önskar så innerligt att de förväntningar de har ska infrias.

Samtidigt vet jag att det för många barn bara tar några år för att förvandla skolan från drömmarnas hus till ett fängelse. Det finns anledning att fundera vad som händer på vägen, när den sprudlande ungen förvandlas till en hämmad och knäckt liten människa. En trasig elev som lämnar skolan utan betyg.

Lärarrollen är viktig, fel lärare kan förstöra väldigt mycket för en elev. Vi pratar ofta om elevens eget ansvar och om föräldrarnas. Men varje elev som lämnar skolan utan betyg är också ett misslyckande för läraren.

Jag är övertygad om att skolans problem i grund och botten handlar om för få lärare och får många elever i samma klass. Men det området undviker politiker gärna, skolan kostar ändå för mycket pengar.

Det är enklast att skylla misslyckanden på den enskilda individen. På sexåriga Klara som tappade tron på skolan för att hon inte ansträngde sig ordentligt.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM