ÅSIKT

Märkligt att följa Trumps linje om Iran

Replik Iranprotesterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Susan Walsh
Det är märkligt att Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark hellre väjer USA:s president Donald Trumps linje än EU:s egna, skriver debattören i en replik.
DEBATT

REPLIK. När jag läser Gunnar Hökmarks artikel så tar han upp att Trump tidigt fördömde den iranska regimens agerande och uttalade stöd till demonstranterna. Det Hökmark glömmer i sin artikel är att även en utrikesminister, nämligen Sveriges, var en av de första i världen och den första i EU att uttala sitt stöd för de iranska demonstranternas rätt att uttrycka sin åsikt. Dessutom har UD vid flera tillfällen framfört dessa budskap till den iranske ambassadören, och varit pådrivande för de EU-uttalanden som gjordes i förra veckan.

Iran är ett av de länder som frekvent bryter mot mänskliga rättigheter. Sverige är ett av de länder som ständigt påtalar den iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter.
Samtidigt måste Sverige och andra demokratier agera på det sätt som ger bäst resultat för det iranska folket. Tystnad är inget alternativ.

Hökmark använder sig av lösryckta citat för att plocka billiga poänger och gör tvärtemot vad hans partiledare uppmanar till; sök din motståndares bästa argument och bemöt dessa. Av Wallströms många uttalanden om demonstrationerna i Iran framgår det mycket tydligt att hon anser att regimens agerande är oacceptabelt.

FN:s säkerhetsråd behandlar situationer som är hot mot internationell fred och säkerhet. Sverige uttryckte i likhet med andra EU-länder tveksamhet till USA:s intentioner med att ta upp frågan i säkerhetsrådet, men motsatte sig inte ett möte.

Att USA drev på för att ta upp frågan i säkerhetsrådet ska ses i ljuset av Trumps Mellanösternpolitik – en viktig del av denna är att försöka underminera det kärntekniska avtalet med Iran som både EU och Obamaadministrationen kämpade hårt för, och som finns till för att Iran inte ska kunna skaffa sig kärnvapen.
Att en moderat europaparlamentariker väljer Trumps linje snarare än EU:s i den här frågan är skrämmande. Särskilt eftersom vi länge har känt Moderaterna som ett parti som värnar EU:s enighet.

Det är glasklart att Socialdemokraterna och utrikesminister Margot Wallström stöder demonstranternas rättigheter och att vi vill se ett Iran som rör sig i en demokratisk riktning. För att uppnå detta krävs både tydlighet och skicklig diplomati från omvärlden, inte dumdristiga tweets à la Trump.


Anders Österberg, ersättare utrikesutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM