Strandhäll, lägg ner förmyndarpolitiken

Replik från MUF om rökförbud på uteserveringar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Restaurangägare borde få bestämma över sina uteserveringar och markägare över sin mark, skriver Benjamin Dousa och John Weinerhall.

REPLIK. Annika Strandhäll skriver att rökning på uteserveringar borde förbjudas. Men att samtidigt som flera viktiga kärnverksamheter, som sjukvård och socialförsäkringssystemet, har stora bekymmer fortsätta prioritera förmyndarpolitik är dumt.

Vårdköerna skenar, gängkriminellas dödliga våld ökar och migrationskostnaderna är fortsatt skyhöga. Ändå väljer socialministern och regeringen att prioritera att förbjuda rökning framför att ta tag i dessa allvarliga utmaningar.

Restaurangägare borde få bestämma över sina uteserveringar och markägare över sin mark. Självklart ska de få finnas uteserveringar där man inte får röka, så är det ju redan i dag, men det ska vara upp restaurangägaren att besluta om.

En företagare är intresserad av att ha en lönsam verksamhet, kommer det fler gäster tack vare ett rökförbud kommer företagaren antagligen införa ett förbud. Helt utan socialdemokraternas tvingande lagstiftning.

Det är dåligt för hälsan att röka, ingen tvekan om saken, men lösningen är inte förbud på uteserveringar. Det är heller ingen rättighet att man ska slippa tobaksrök i det offentliga rummet. Dessutom skulle förslaget i praktiken innebära ett förbud mot kaféer och restauranger med vattenpipa. Låt restaurangägaren eller markägaren sätta reglerna. Den som inte gillar reglerna behöver inte vara där – vare sig det då råder rökförbud eller inte.

Regeringen måste prioritera om. Att blunda för att statens kärnverksamheter går på knäna och samtidigt lägga energi på förmynderi är absurt. Sverige behöver en regering som tar tag i de allvarliga utmaningarna – det måste bli ett slut på socialdemokratins felprioriteringar.


Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet
John Weinerhall, distriktsordförande MUF Östergötland


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM