Tala ur skägget om regeringsfrågan, Löfven

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Anna Kinberg Batra: Väljarna saknar fortfarande besked i avgörande frågor

Anna Kinberg Batra.

I dag håller Stefan Löfven sitt sommartal. Efter 576 dagar som partiledare och bara 384 dagar kvar till valet har han avverkat mer än halva tiden i matchen om regeringsfrågan.

Trots det saknas fortfarande besked i tre avgörande frågor:

Jobben. En utdragen internationell lågkonjunktur gör det tufft för förutsättningarna för fler jobb i svenska företag. Socialdemokraterna motsätter sig stöd till en återhämtning där hushållen får mer i plånboken och vill istället höja skatten på framväxten av fler jobb. Hur ska jobben bli fler när hushållens ekonomi försvagas och företagen får ökade kostnader? 

Familjeekonomin. Alliansens politik ger en vanlig familj mellan 3000 och 4000 kronor mer kvar av lönen. Särskilt får låg- och medelinkomsttagare stora förbättringar av jobbskatteavdraget. Socialdemokraterna har motsatt sig varje krona mer som man får behålla av lönen men har därefter gett flera olika besked och påstår att vanligt folk skulle slippa högre skatt med. Den som gör anspråk på statsministerposten måste kunna ge tydliga besked. Gäller beskeden Stefan Löfven gav i veckan och ger idag, och skulle löftena hålla i regeringsställning?

Ansvaret för Sverige. Stefan Löfven lämnar inte besked i regeringsfrågan. Ingen vet hur eller med vem han skulle regera Sverige och även i den här frågan har Stefan Löfven och Socialdemokraterna lämnat flera olika besked - allt ifrån tron på egen majoritet till olika sorters koalitionslöften. Och än idag har Stefan Löfven inte gett besked om hur han skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna. Hur kan en ansvarsfull ekonomisk politik bedrivas med Miljöpartiet som vill lägga en skattechock över hela landet eller med Vänsterpartiet som vill riva upp ramverket för hela den ekonomiska politiken och hotar med 90 miljarder i skattehöjningar mot jobben och företagen. Söker man väljarnas förtroende att bilda regering krävs besked om hur man tänker forma ett parlamentariskt underlag i Sveriges riksdag.

Sedan Stefan Löfven valdes till partiledare har förnyelsen av Socialdemokraternas politik uteblivit och de går idag fram med i princip samma förslag om att höja bidrag och försvåra för jobb som de förlorade valen 2006 och 2010 med. Efter att de erfarna ekonomiskpolitiska företrädarna lämnade sina uppdrag har dessutom Socialdemokraternas syn på konjunkturåtgärder växlat från dag till annan. Det är anmärkningsvärt att Stefan Löfven går fram med en åtstramande politik som förhindrar en svensk återhämtning.

När svensk ekonomi behöver stimulanser innebär hans senaste konkreta politiska förslag istället minskade marginaler för hushållen, höjda arbetsgivaravgifter för alla under 26, fördubblad restaurangmoms och totalt 30 miljarder i skattepålagor på arbete och företagande. Förslag som ger sämre BNP-utveckling och hotar tusentals jobb.

Alliansen söker väljarnas förtroende för att gemensamt leda Sverige en tredje mandatperiod. För att ärligt kunna svara på väljarnas frågor om vad en röst på Socialdemokraterna innebär måste Stefan Löfven ge besked för hur man tänker forma en majoritet i Sveriges riksdag. Vilka av Miljöpartiets och Vänsterpartiets skattehöjningar på mellan 50 och 90 miljarder kronor är Socialdemokraterna beredda att lägga till sina egna?

Nya Moderaterna är tydliga med att vi är nyfikna, lyssnande och redo att ompröva och förnya vår politik. Det innebär också att vi är tydliga med vad vi tycker. Socialdemokraternas strategi verkar vara den motsatta. De få konkreta politiska förslag som Socialdemokraterna tvingats presentera har visat en tydligt jobbfientlig politik där miljonsatsningarna marknadsförs, men där pålagor på jobben om miljarder tystas ner.

Alliansens fokus är att föra en ansvarsfull ekonomisk politik som bygger Sverige starkare i en orolig omvärld, skapar förutsättningar för fler jobb och gör det mer lönsamt att arbeta. Detta är vårt utgångsläge när vi snart presenterar Alliansregeringens åttonde gemensamma budget. I dag har Stefan Löfven möjligheten att berätta hur han skulle forma en första.

Anna Kinberg Batra (M)

Gruppledare i riksdagen

Publicerad: