Löfven tyvärr inte särskilt trovärdig

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Åsa Petersen: Skatteduellen närmast pinsam

Inför kvällens duell konstaterade en av mina kompisar: ”Fredrik Reinfeldt har ju sagt att han inte tänker debattera med Stefan Löfven förrän Socialdemokraterna har ett tydligt regeringsalternativ. Reinfeldt måste uppenbarligen tycka att det finns ett sådant alternativ nu.”

Ja, eller så är det verkligheten som har hunnit ikapp statsministers retoriska piruetter. Med ett år kvar till valet har de rödgröna ett stort försprång i opinionen. Två av regeringspartierna riskerar att falla ur riksdagen. Många väljare känner att välfärden – skolan, sjukvården och de sociala skyddsnäten – har försämrats under alliansregeringen.

Fredrik Reinfeldt måste helt enkelt ta debatten med oppositionsledaren, för att över huvud taget ha en chans.

Duellen i Aktuellt blev till största delen en debatt om det femte jobbskatteavdraget, som alliansen presenterade idag. Tillsammans med att färre ska betala statlig inkomstskatt innebär det att den som tjänar bra får betydligt mer än den som tjänar sämre. Pengarna satsas på höginkomsttagare istället för låginkomsttagare.

Nej, alliansregeringen har aldrig brytt sig om fördelningspolitik.

Det starkaste argumentet mot ett femte jobbskatteavdrag är att skattesänkningar tar viktiga pengar från välfärden. Löfven var tydlig med det. Han vände sig till Reinfeldt och sa: ”Du har inte råd att först sänka skatterna och att sedan satsa på skolan.”

Det har Löfven naturligtvis rätt i. Men oppositionsledaren blir tyvärr inte särskilt trovärdig i sin argumentation så länge han själv inte tänker avskaffa det femte jobbskatteavdraget. Om Socialdemokraterna verkligen vill investera i jobb och utbildning, så stort som de lovar, måste de våga välja en annan skatteväg.

Med ett år kvar till valet råder ett skriande behov av större skillnader i politiken. Att statsministern och oppositionsledaren bråkar om skattesänkningar som hur som helst kommer att bli kvar är närmast pinsamt. Väljarna förtjänar att kunna rösta om ett större politiskt vägval än så.

Åsa Petersen

Publicerad: