Skola, vård och omsorg tar smällen för Reinfeldts politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S och MP: Var ska pengarna till ett sjätte jobbskatteavdrag tas från?

I helgen samlades Moderaternas förtroendevalda till så kallat Sverigemöte i Göteborg. Samma moderater som nyligen på partistämman i oktober beslutade att nya skattesänkningar ska genomföras nästa mandatperiod. Det gäller bland annat fortsatta jobbskatteavdrag, sänkt bolagsskatt och att slopa den så kallade värnskatten för höginkomsttagare. Men frågan är vem som ska betala när enbart ett sjätte jobbskatteavdrag motsvarar upp till 21 000 färre jobb i välfärden?

Precis som för fyra år sedan har Fredrik Reinfeldt lovat att inte genomföra sin politik under just valåret. Det dyker alltså med all sannolikhet inte upp någon moderat politik i höstbudgeten. Men Fredrik Reinfeldt har samtidigt öppnat för nya skattesänkningar redan 2017. Moderaterna har inte presenterat en ny politik för jobb, utan enbart ett tillfälligt stopp för sin gamla politik.

Detta är inget konstigt. Alla vet att skattesänkningar alltid är Moderaternas prioritering. I en tid när det behövs investeringar för nya jobb har Allianspartierna ägnat åtta år åt att sänka skatter. 130 miljarder, alltså 130 000 miljoner, i skattesänkningar är resultatet. Tyvärr har politiken inte fungerat. Arbetslösheten har ökat, skolresultaten har fallit, klimatfrågan har lämnats därhän och klyftorna har ökat.

Och frågan är nu vad som blir effekten om moderaterna tillåts fortsätta på den linjen.

Vi har låtit riksdagens utredningstjänst räkna på följderna av ett av de moderata förslagen, nämligen ett sjätte jobbskatteavdrag. Ett förslag som moderaterna själva klassar som ”en viktig prioritering” i sitt program.

Enligt riksdagens utredningstjänst så motsvarar ett sjätte jobbskatteavdrag på tolv miljarder kostnaden för 21 311 anställda i kommunal sektor eller för 17 036 anställda på landstingsnivå.

Och när nu Reinfeldt har lovat att alla skattesänkningar ska finansieras ”krona för krona” så undrar man varifrån pengarna till nya skattesänkningar ska tas? Är det tusentals lärare eller sjuksköterskor som ska ”effektiviseras” bort?

Vi hoppas att detta var en fråga som diskuterades av alla de moderater som träffades i helgen i Göteborg. Varför anser Moderaternas toppnamn från kommuner, landsting och riksnivå att det är viktigare att fortsätta sänka skatterna än att få fler anställda i skolan, vården och omsorgen?

För vår del är valet enkelt. Sverige behöver en ny politik för jobb, innovationer, teknikutveckling och kunskap. Alliansen har nu haft åtta år på sig. De har gjort mycket, men fått lite resultat. Så vi har ett förslag: I stället för att den gamla regeringen i höst sätts att diskutera vad som ska skäras ner för att finansiera nya skattesänkningar kan vi få en ny regering som i stället ägnar sig åt en ny politik som gör att jobben blir fler och vi kan satsa på skola, vård och omsorg.

Carin Jämtin

Anders Wallner

Publisert: