Debatt

Att lägga skulden på oss är grundlöst

Slutreplik från M, KD och L om elförsörjningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är regeringen som lagt fram ett otillräckligt och oförankrat förslag i riksdagen. Att hävda att vi bromsar utvecklingen av elnäten är grundlöst, skriver Lars Hjälmered, Camilla Brodin och Arman Teimouri.
Det är regeringen som lagt fram ett otillräckligt och oförankrat förslag i riksdagen. Att hävda att vi bromsar utvecklingen av elnäten är grundlöst, skriver Lars Hjälmered, Camilla Brodin och Arman Teimouri.

DEBATT

SLUTREPLIK. Energiföretagen anser att vi riskerar att bromsa investeringar i elnäten. Faktum är att vi säger nej till regeringens förslag eftersom det inte kan säkerställa nödvändiga investeringar och garantera en trygg elförsörjning.

Regeringen har presenterat ett förslag som möjliggör för elnätsbolagen att plocka ut mer pengar av elkunderna. Problemet är att det sker utan att några krav på nödvändiga investeringar.

Investeringar i elnäten är avgörande för vår elförsörjning. Problemen i elsystemet äventyrar investeringar, jobb och tillväxt. Därför har vi presenterat ett alternativ till regeringens ofullständiga lösning.

Vårt förslag syftar till att ta fram ett nytt förslag som garanterar nödvändiga investeringar i elnäten redan inom några månader. Vi vill också att regeringen ska utvärdera sina krislösningar för elproblemen och att en ny elnätsreglering utreds. Att hävda att vi bromsar utvecklingen av elnäten är grundlöst.

Regeringens agerande i den här processen är anmärkningsvärd. Anders Ygeman har inte fört dialog med några riksdagspartier i syfte att förankra förslaget. I stället har han chansat att lagförslaget ska gå igenom riksdagen. Det skapar stor osäkerhet i energibranschen.

Regeringen måste göra om och göra rätt. Ett nytt förslag som garanterar investeringar i elnäten måste till. Vi fortsätter gärna dialogen med energiföretag för att nå kloka lösningar som tryggar elförsörjningen.

Skulden för detta kan inte läggas på oss. Det är regeringen som lagt fram ett otillräckligt och oförankrat förslag i riksdagen.


Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson (M)
Camilla Brodin, energipolitisk talesperson (KD)
Arman Teimouri, energipolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Energianvändning

LÄS VIDARE

DEBATT Vi stoppar regeringens höjda avgifter på el

ÄMNEN I ARTIKELN

Energianvändning

Energipolitik

Anders Ygeman

Elbrist

Elpriser

Lars Hjälmered

Moderaterna