Debatt

Att M och SD vill dra ner på skolan är fakta

Slutreplik från Anna Ekström och Gunilla Svantorp om jämlikheten i svensk skola

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det duger inte att snåla in på skolan som M och SD vill göra och försvara ett marknadiserat skolsystem som inte har sin motsvarighet i något annat land i världen. Slutreplik från Anna Ekström och Gunilla Svantorp.
Det duger inte att snåla in på skolan som M och SD vill göra och försvara ett marknadiserat skolsystem som inte har sin motsvarighet i något annat land i världen. Slutreplik från Anna Ekström och Gunilla Svantorp.

DEBATT

SLUTREPLIK. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill dra ner på pengar som är öronmärkta för skolan. Det är fakta. Att man dessutom väljer att spara på det stora likvärdighetsbidraget är extra allvarligt.

Likvärdighetsbidraget är inte vilken satsning som helst. Det togs fram av Skolkommissionen, som samlade lärare, rektorer, forskare, huvudmän och elever, och har starkt stöd i skolan. Skolkommissionen ansåg att det var nödvändigt med stora statliga resurstillskott riktade till skolan och att dessa viktades så att alla skolor får mer resurser samtidigt som mest går dit det behövs bäst.

Likvärdighetsbidraget behövs för att fortsätta höja kunskapsresultaten och komma tillrätta med klyftorna i svenska skola.

Men satsningar som profession och forskning vill se och som innebär rejäla ekonomiska tillskott till landets skolor vill högerpartierna alltså ta bort.

Tyvärr är det inte förvånande. M och SD säger gång på gång nej till alla förslag för en mer likvärdig skola. De har på förhand exempelvis avvisat förslag som skulle innebära ett gemensamt och mer rättvist skolval för alla elever. M och SD står återigen på de stora vinstdrivande skolkoncernernas sida i stället för att lyssna på elever, lärare och forskning.

Sverige behöver åter bygga upp ett högpresterande och likvärdigt skolsystem som utjämnar livschanser och bidrar till sammanhållning och gemenskap.

Då duger det inte att snåla in på skolan som M och SD vill göra och försvara ett marknadiserat skolsystem som inte har sin motsvarighet i något annat land i världen.


Anna Ekström, utbildningsminister (S)
Gunilla Svantorp, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Skola & utbildning

LÄS VIDARE

M och SD säger nej till en jämlik skola – igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Utbildningspolitik

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Anna Ekström

Socialdemokraterna