Förstår ni ens själva vad ni föreslår, M?

Replik från Socialdemokraterna om Moderaternas förslag på zonförbud för kriminella

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lawen Redar (S) menar att Moderaternas zonförbuds-förslag är så otydligt att inte ens Kinberg Batra verkar ha förstått.

Riksdagen.se

REPLIK. För några veckor sedan presenterade Moderaternas partiledare förslaget om zonförbud. Inrikesministern har avvisat förslaget. Den som begår en brottslig gärning ska mötas av lagföring och påföljd - inget zonförbud.

Nu anklagar Beatrice Ask och Tobias Billström (M) inrikesministern för att medvetet förvränga förslaget. Men utgår man från vad Moderaternas partiledare föreslår bör man inte förvånas över inrikesministerns starka skepsis.

Förslaget är så dåligt presenterat att Beatrice Ask och Tobias Billström har tvingats förtydliga innebörden i efterhand.

Att polisen ska ges möjlighet att begränsa friheter för människor som inte har dömts för brott tillhör ovanligheten i svensk rätt.

Det är en inskränkning av våra fri och rättigheter. Beatrice Ask och Tobias Billström (M) argumenterar att avsaknaden av denna möjlighet innebär en brist i vår lagstiftning.

Polisen har i dag möjlighet att upprätta ordningen, bland annat när enskild stör vid kraftig berusning eller då ordningen inte går att upprätthålla vid allmänna sammankomster, men inte när det handlar om att freda platser som drabbats av frekventa ordningsstörande beteenden. Således är det rätt att det finns en lucka mellan straffrätten och ordningslagen.

Detta har Beatrice Ask och Tobias Billström tvingats förtydliga. Det Moderaterna alltså vill införa handlar om beteenden som är på gränsen till straffbara, men som inte alltid är det.

Varför vi inte har lagstiftat om zonförbud finns det dock anledning till. Straffrätten ska fortsätta vara ryggraden för justitiepolitiken och brottsbekämpningen. När Anna Kinberg Batra blandar ihop detta med den lucka som ovan beskrivits uppvisar hon de gränsdragningsproblem förslaget skulle medföra.

Moderaternas partiledare skriver själv att ett ”zonförbud ska kunna gälla någon som dömts för till exempel narkotikaförsäljning eller olaga hot”. Dessa beteenden är inte ordningsstörande – de är kriminaliserade.

Därför undrar jag, i likhet med inrikesministern, om moderaternas partiledare själv förstod vad hon ville med förslaget?


Lawen Redar, ledamot i riksdagens justitieutskott (S)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

Ygeman, håll dig till sanningen

LÄS OCKSÅ

Inför zonförbud – porta de kriminella

Publisert: