Du leker med siffror om vården, Åkesson

Replik i frågan om satsningar på sjukvårdens personal

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Annika Strandhäll ger inte mycket för SD:s löfte om satsningar till vården: ”Förslagen är ofinansierade och har inga utsikter att genomföras.” skriver hon.
Annika Strandhäll ger inte mycket för SD:s löfte om satsningar till vården: ”Förslagen är ofinansierade och har inga utsikter att genomföras.” skriver hon.

REPLIK. Svensk sjukvård är en av regeringens mest prioriterade frågor. Att SD nu visar ett intresse för sjukvård är förvisso bra – men förslagen är ofinansierade och har inga utsikter att genomföras. SD har en hel del att förklara och Jimmie Åkessons debattartikel är på flera sätt vilseledande.

För det första struntar han i att nämna flera viktiga satsningar regeringen gjort sedan valet, som höjda generella statsbidrag med nästan tre miljarder per år till landstingen, och en särskild professionsmiljard som just handlar om att satsa på bemanningsfrågor och personalpolitik i vården.

För det andra glömmer han att nämna att SD:s satsningar sker under en fyraårsperiod, och att ansenliga delar går till annat än sjukvård. SD:s mångmiljardförslag är inte heller finansierade. Då är det lätt att vara generös.

För det tredje döljer han att SD i sin budget i höstas sammantaget drog ned anslagen till kommuner och landsting med mer än tio miljarder kronor bara för 2017 – alltså mer än han vad nu vill satsa per år. Att ge med ena handen och ta tillbaka med den andra är ingen satsning utan en lek med siffror.

För det fjärde – och kanske viktigaste – struntar han i att förklara hur budgeten ska kunna bli verklighet. SD vill göra Anna Kinberg Batra till statsminister. Med en moderat budget, som inte innehåller en krona till sjukvården, blir Jimmie Åkessons mångmiljardlöften till luft.

Det är inte med Jimmie Åkesson och den högerregering han vill stödja som välfärdsproffsen får bra förutsättningar att göra sina jobb.

För det krävs en regering som prioriterar att utveckla den svenska modellen och investera i välfärden, före skattesänkningar och privatiseringar.


Annika Strandhäll, tillförordnad sjukvårdsminister (S)

Publisert:

LÄS VIDARE