ÅSIKT

Det finns ju inga lärlingsplatser, Löfven

Anton Ahlborg, 22, har svårt att bli behörig VVS-montör

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

LÄSARDEBATT.

Hej Stefan Löfven!

Jag hörde ditt tal i går.

Kul att ni vill satsa på yrkesutbildningar, till exempel bristyrket VVS-montörer. Men hur hade ni tänkt att det egentligen ska gå till när inte alla vi som redan är utbildade kan få den lärlingstid som krävs för att bli behörig?

Själv gick jag ut gymnasiets VVS-program för två år sedan. Jag hoppade av teknikprogrammet halvvägs eftersom jag visste att det var VVS-montör jag ville jobba som, gick därför ett extra gymnasieår och därefter – poff! Ingenting.

Det finns ingen lärlingsplats för mig så jag kan inte slutföra min utbildning.

Jag är inte född i en rörmokarfamilj, jag har inga släktingar med egen rörfirma och jag känner ingen som kan hjälpa mig med kontakter. Jag har åkt runt i Stockholm och personligen besökt så många rörfirmor jag kunnat. Jag har ringt runt till ännu fler och jag har letat plats runt hela landet.

När jag pratar med branschorganisationen VVS-företagen så säger de beklagande att: Jo, det är väldigt svårt att få en lärlingsplats. VVS-företagen viker lärlingsplatser åt familj och släkt, vi andra står med en oduglig utbildning trots att vi verkligen behövs.

Under tiden har jag haft andra jobb och jag har finfina referenser. Men vad hjälper det när Sverige tydligen återgått till ett skråväsende, där enda möjligheten att skaffa ett visst yrke är att vara född i rätt familj?

Det är för övrigt den enda likheten mellan rörmokare och kungligheter, tror jag.

Anton Ahlborg, 22