ÅSIKT

På 5 år har min man sökt över tusen jobb

Debattören: Måste vi flytta till hans hemland för att han ska få ett jobb?

Foto: Privat
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Jag heter Martinah och är gift med en man från Turkiet, vi har två barn. När vi träffades hade min man ett bra jobb på den största banken i Turkiet. Han kommer från en familj där de alla arbetar på bank eller som medborgarrättsadvokater, läkare och så vidare.

Eftersom vi ganska snabbt kom överens om att vi inte ville uppfostra barn i Turkiet, på grund av religionen och annat, så valde vi att flytta till mitt hemland, Sverige.

Sedan dess har vi fått kämpa varje dag. Något annat har vi i och för sig inte räknat med men det har blivit för mycket. Migrationsverket gjorde det mesta rätt och min man fick ett permanent uppehållstillstånd. Men Arbetsförmedlingen har varit betydligt värre. Min man Erman är utbildad ingenjör och har alltså jobbat på bank, i åtta år. Han har också genomgått en utbildning i företagsekonomi och en för truck, logistik och terminal.

Erman har under fem år blivit kastad hit och dit mellan olika handläggare, som alla säger att han har ett fantastiskt cv och att han borde få jobb – men inget händer. Min man är ingen som sitter hemma och bara väntar, han har sökt över tusen jobb. Ofta har arbetsgivaren sagt att de valde någon mer kompetent person men efter lite grävande har man fått fram att de anställt folk med knappt någon erfarenhet och inte alls i närheten av hans kompetens eller utbildningar.

På Arbetsförmedlingen har vi fick höra saker som att han borde ”byta namn, om ni tycker att det är jobbigt att vara utan jobb”. Eller ”det är faktiskt si och så många procent av befolkningen som går arbetslös”.

Jag tror ingen som går in på Arbetsförmedlingen gör det för någon annans skull än för sin egen, vare sig man är svensk eller inte. Vi blev brutalt otrevligt bemötta i över ett år. Sedan gick jag dit och bröt ihop och fick hjälp av en fantastisk man som försökte röra runt i grytan, men till slut fick inte han hjälpa oss.

Vi har också fått höra att Erman vore ”vanlig” flykting så hade han fått pengar av staten. Men det är han inte – i dag får han ett aktivitetsstöd på hisnande 3000 kronor. Vi lever alltså sen flera år fyra personer i princip på en lön. Jag har varit tvungen att arbeta varje dag, om jag så har haft feber. Jag råkade ut för en trafikolycka för ett par år sedan, värken tar livet av mig och läkarna har sagt att jag inte borde jobba heltid men jag har inget val. Jag måste försörja vår familj.

Jag jobbar på sjukhuset i den stad där jag har växt upp och känner alla men står nu inför att tvingas slita upp mina barn från sina rötter och trygghet, för att flytta till ett land där det inte finns vare sig politisk trygghet eller ens demokrati, för att vi ekonomiskt ska kunna överleva. Det är där min man kan få jobb.

Vi läser i tidningarna nu att företag ger praktikplatser och jobb till nyanlända (vilket i och för sig är bra) men vi då? Min man ingår inte i den kategorin då han nu är svensk medborgare. Han var på ett möte om praktikplats och Arbetsförmedlingen skulle återkomma efter en vecka. Nu har en och en halv månad har gått och inget händer, inte ett ljud.

Jag har börjat tröttna. Jag har en kropp som håller på att gå sönder. Vad ska hända med min familj om jag inte kan jobba? Ska vi tvingas bli flyktingar – från vårt eget land?

Martinah Gözübüyükogullari