ÅSIKT

Viktigt för Juholt – men han har inte imponerat

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Trots upprepade utmaningar har Fredrik Reinfeldt vägrat ta debatten mot Håkan Juholt i samband med omvalen i Örebro och Västra Götaland. Det är, på ren svenska, ett jävla sätt. För många väljare är det huvud­alternativen i svensk politik, Moderaterna och Socialdemo­kraterna, som alla val ytterst handlar om. Och det är dessa partiers främsta företrädare man vill se mötas i en öppen debatt. Att som Reinfeldt vägra delta är nonchalant.

När detta skrivs har ­Socialdemokraterna gått fram kraftigt­ i Örebro och gjort ett helt okej resultat i Västra Götaland. Det är förstås en ­fjäder i hatten för Håkan Juholt. För ­honom har det varit viktigt att på allvar ta plats i debatten och visa att han är en oppositionsledare med ambition och förmåga att ta över regeringsmakten, så snart tillfälle ges.

Samtidigt har inte Juholt direkt ­imponerat sedan han valdes till partiordförande. Visst, han är en duktig talare, det visade han såväl i sitt ­kongresstal som på första maj. Men i de besked han gett om till exempel svensk närvaro i Libyen och utnämningar av socialdemokratiska talespersoner så är det en allt annat än övertygande bild som förmedlats.

Mot den bakgrunden var helgens val viktigt. Ett bakslag skulle allvarligt ha försvårat det fort­satta oppositionsarbetet.

I stället har nu Håkan Juholt all anledning att känna sig nöjd.

Samtidigt verkar valdeltagandet överlag ha ­varit väldigt lågt. Det gör det svårt att dra några slutsatser av resultatet. Egentligen har ju ­helgens omval ­inte alls handlat om rikspolitik.

Ändå har partiledare varit på plats och kampanjat, så det är knappast konstigt att många sett detta som en allmän politisk värdemätare.

Om väljarna valt att straffa Moderaterna för Reinfeldts debattduckande, om det är en Juholt-effekt vi ser eller om de som röstat ­faktiskt bara uttryckt hur de vill att Örebro och Västra Götaland ska styras framöver, är svårt att säga. Vi kan ju åtminstone hoppas att man inte behöver gå till valurnorna igen ­förrän år 2014.

Jonas Morian

ARTIKELN HANDLAR OM