ÅSIKT

Klart att vi ska fira allt vi har gemensamt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mona Sahlin sa en gång, i en intervju för tidningen Euroturk, att hon inte har någon uppfattning om vad som är svensk kultur. Vidare förklarade hon att det nog är detta som gör svenskar så avundsjuka på invandrargrupper.

Ni har en kultur, en identitet, en historia. Någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.

Fredrik Reinfeldt, å sin sida, förkunnade efter ett möte i stadsdelen Ronna i Södertälje, att ursvenskt är bara barbariet.

Kanske är det därför inte så märkligt att nationaldagen är ny som helgdag, medan vi för länge sedan har accepterat föreställningen att hela landet måste ta helg för att en handfull social­demokratiska partifunktionärer vill slentriandemonstrera på 1 maj.
 

Ändå behöver man bara följa rapporteringen kring Saabs dödskamp för att inse att även svenskar har ett och annat gemensamt. Engagemanget handlar knappast om de hotade industrijobben, och absolut inte om någon rädsla för brist på bilar.

Det handlar om att många svenskar betraktar Saab som en nationalklenod, oavsett vem som äger företaget. Vi mäter våra framgångar utifrån hur det går för våra två bil­märken, på samma sätt som vi gör med våra internationella musiker, skådespelare och idrottsstjärnor.
 

För mig är det självklart att Sverige ska ha en nationaldag, eftersom det är ett av många uttryck för vilka vi är.

Det handlar om historia, men även om nutid. Det handlar om att fira sig själv, inte om att exkludera någon annan. Jag har aldrig deltagit i firandet på Skansen, eller vinkat åt kungen utanför slottet. Men för andra är dessa ritualer viktiga.

Själv tillbringar jag helst national­dagen i Stockholms skärgård. Något finare, eller mer ursvenskt, finns nämligen inte.

FAKTA

DEBATTEN

Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung och den 6 juni 1809 och 1974

reviderades den svenska regerings­formen, en del av vår grundlag. 1916 blev den 6 juni Svenska flaggans dag  – och 2005 beslutade riksdagen att göra den 6 juni till helgdag.

Helt meningslöst, tycker socialdemokratiske debattören Jonas Morian. Ett självklart beslut, menar den borgerlige debattören Johan Ingerö.

ARTIKELN HANDLAR OM