ÅSIKT

Stoppa talibanernas apartheid mot kvinnor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: AP
Talibanerna styr Afghanistan Tre beslöjade kvinnor i Afghanistan tigger eftersom de inte tillåts arbeta. Förtrycket mot kvinnor måste stoppas, skriver Maj Britt Theorin. Hon kräver att EU tar avstånd från talibanernas önskan om internationellt erkännande.

Under talibanernas styre har kvinnor gjorts osynliga och stumma. Tre afghanska kvinnor som i hemlighet lämnat Kabul besökte nyligen Europaparlamentet för att vittna om talibanernas skräckvälde. Kvinnorna var täckta från topp till tå för att skydda sin anonymitet, så att de skulle kunna återvända hem och fortsätta kampen mot talibanerna.

Våra afghanska gäster påminde oss kvinnliga parlamentariker om vårt privilegium och bad oss ”tänka på alla de kvinnliga läkare, advokater och ingenjörer som hålls i husarrest” i Afghanistan. Kvinnor får varken förvärvsarbeta eller studera. Den långa raden av förbud skapar en ond cirkel – kvinnor och flickor är förbjudna att undersökas av manliga läkare samtidigt som nästan alla kvinnliga läkare och sköterskor förbjuds arbeta.

Det är olagligt att använda smink, smycken, nagellack, plocka ögonbrynen, klippa håret kort, bära färgglada kläder, vita strumpor och skor, och prata eller skratta högt offentligt. Egentligen ska kvinnor inte gå ut överhuvudtaget. Som en talibansk ledare sagt: ”Det finns bara två platser för afghanska kvinnor – i sin makes hus och på kyrkogården.”

Detta är inget mindre än apartheid – denna gång mot kvinnor.

”I fem år har afghanska kvinnor levt instängda och i mörker”, sa en av besökarna. Före 1996, när talibanerna tog makten i Kabul, bar kvinnor ofta västerländska kläder, tjänstgjorde på parlamentet och arbetade inom de flesta yrkesområden. Innan talibanerna förbjöd kvinnligt förvärvsarbete utgjorde kvinnor 70% av lärarkåren, 40% av läkarna och 50% av universitetsstudenterna.

Till och med talibanska ledare verkar inse hur skadligt systemet är. Vissa ledare skickar sina döttrar till internationella skolor i Pakistan samtidigt som kvinnliga afghanska doktorer fördöms till liv i husarrest. En del är uppriktiga nog att medge att deras förtryckar-regim syftar till att kontrollera befolkningen – inte till att bilda en islamisk stat.

Våra afghanska besökare talade med risk för sitt liv, men med förhoppningen att besöket ska bära frukt. Som en av kvinnorna sa, ”vi hoppas att risken inte är förgäves, men vi föredrar döden framför att dö lite varje dag”. Hon frågade ”kommer allt att förbli pappersexercis eller kan vi lita på att ni vidtar åtgärder?” Jag anmodar därför den svenska regeringen att utnyttja den månad som återstår av det svenska ordförandeskapet i EU för att motarbeta det helvete som makthungriga män infört i Afghanistan.

Till att börja med måste EU klart ta avstånd från talibanernas önskan om internationellt erkännande. De afghanska kvinnorna frågade ”varför mottas talibanska ledare officiellt av USA och Frankrike? Varför ses ledare som gör detta mot oss som människor med vilka ni vill förhandla?” De har rätt. Det är bortom all kritik att med god min föra dialog med talibanerna. Då tillåter vi denna apartheid att fortsätta. Som en av afghanskorna sa, ”Europa får inte som med Buddha-statyerna reagera för sent”.

För det andra måste EU sätta press på Pakistan, Saudi-arabien och Förenade Arabemiraten så att de drar tillbaka sina erkännanden och sin finansiering av denna regim. Världen har redan visat att den låter billig olja gå före kvinnors rättigheter: världssamfundet är ju tyst när Saudiarabiens monarki hindrar kvinnor från att rösta och röra sig fritt. Men att tillåta att Saudiarabien finansierar talibanerna är att tillåta export av denna förnedrande apartheid mot kvinnor.

Vidare får EU-länder inte låta nationella företag investera i Afghanistan och förse talibanerna med ekonomisk makt som komplement till deras våldsmakt. De afghanska kvinnorna sa tydligt, ”vi ber Europa att reagera med samma kraft som när Kuwait invaderades” och införa embargo mot den talibanska regimen.

EU ska inte bidra med handel men vi måste bidra med hjälp. Mycket mer hjälp behövs i Afghanistan och i flyktingläger i Pakistan för kvinnor och flickor som flyr talibanerna. Hjälp som bara ska beviljas om kvinnor tillåts delta fullt ut i distributionen och hanteringen.

Vid toppmötet i Göteborg (15–16 juni) träffas EU:s regeringschefer för att diskutera en rad viktiga frågor, bl a miljön. Men kommer dessa män att göra något för Afghanistans kvinnor?

Under talibanskt styre har kvinnor gjorts osynliga och stumma. Europa får inte svika dem. EU måste agera tills afghanska kvinnor återfår sina mänskliga rättigheter och återigen syns och hörs på Kabuls gator.

Maj Britt Theorin (EU-parlamentariker (s) )