ÅSIKT

Polisen har förstört våra barns tro på demokratin

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: BENGT KULÉN
FÖRLORAD TILLTRO Våra ungdomars tilltro till svenska samhället har varit stark. Den tilltron har fått sig en allvarlig törn efter helgens händelser i Göteborg när polisen bland annat angrep oskyldiga barn på Schillerska gymnasiet, skriver föräldrar till demonstranterna.

Värnet för demokratin handlar om att alltid hålla stånd mot våldsverkare. Var och en har ansvar på sitt område. I dag anklagas fredliga organisationer för att de inte lyckats ”hålla rent” på sin kant.

Den debatten är viktig. Men precis lika viktigt är att polisen uppträder som ett skydd för demokratin. I Göteborg utsattes polisen för extrema påfrestningar. Vi vet det. Men vi som skrivit den här artikeln är föräldrar till fredliga ungdomar i 20-årsåldern, som utsattes för ett brutalt övervåld och kränkande beskyllningar av polisen. De handlingarna måste också granskas. Våra barn är lika chockskadade som oskyldiga människor kan bli som råkar ut för ett brutalt postrån.

I lördags kväll hade våra barn valt att inte gå ut på stan alls, därför att de var rädda för allt bråk. Under tidigare dagar hade de endast deltagit i de fredliga demonstrationerna. Den här kvällen var de kvar på Schillerska gymnasiet, de satt i ett klassrum och spelade kort. Det var kommunen och polisen som anvisat boendet på den skolan. Då rycks dörrarna upp av poliser som riktar automatvapen mot dem. De får sedan ligga med ansiktena mot den våta asfalten i nästan en timme, utan att få röra en fena med skällande hundar omkring sig. Och de fick ingen förklaring. Det visade sig att polisen letade efter en terrorist. Självklart kan polisen då inte gå omkring med silkesvantar.

Men! Behandlingen blev en chock för våra barn, inte minst på grund av vad poliserna sa till dem. Samtidigt som de hade vapen riktade mot sig skrattade och hånade poliserna dem.

Här är några citat från poliserna:

– Ni hade ert roliga i går. Nu är det vår tur.

– Är du så jävla dum att du bor här, så får du skylla dig själv.

– Du skulle ha åkt hem för två dagar sedan.

En polis tryckte en av våra pojkar, som inte gjort någonting, mot väggen, slet i hans muskler för att det skulle göra ont och sa:

– Tycker du det här är kul? Du har krossat min näsa. Du är en fascist. Du har slagit mina vänner. Nu ska du få!

Polisen tvingade honom sedan att be om förlåtelse för allt som han inte gjort. När de legat cirka tio minuter med ansiktena nedåt mot den våta asfalten säger en av poliserna:

– Det här verkar vara örtte-drickande analytiker – här finns högst 2-3 personer som är något att ha.

Trots detta fick de 78 personerna ligga kvar 45 minuter till och fick lämna stället utan ursäkter och utan att få sina kläder. Och precis när de fick ställa sig upp gavs en order bland polisen:

– Hjälmarna av!

Det gick alltså inte att se några nummer och identifiera vilka poliser som betett sig illa. De poliser som filmade dem för identifiering hade dessutom svarta luvor på sig. Inga journalister fanns på plats och kunde dokumentera.

Nu har vi till vår förfäran i olika medier kunnat ta del av vad polismästaren Håkan Jaldung sagt. Först trodde vi att det enbart var enskilda poliser som var rötägg inom poliskåren. Men när vi läst och hört polismästaren, så blir vi skakade. Han säger att ”Man får ta konsekvenserna av vem man umgås med. De som var där hade ju valt att vara där tillsammans med terroristerna.”

Våra ungdomar hade sannerligen inte valt att umgås med några terrorister. De hade snällt bott på det ställe som kommunen anvisat. Efter den brutala aktionen där man inte hittade någon terrorist, så fick de lämna skolgården utan skor och ytterkläder. Och utan att veta vart de skulle ta vägen. Utan ursäkter, utan förklaringar. Och sedan möts ungdomarna i tidningar och TV av en polismästare som helt och hållet säger att det är deras fel.

Som föräldrar blir vi rädda. Rädda för vad det här kan leda till i förlängningen. Våra ungdomar har trott på samhället, trott på demokratin. De var i Göteborg för att demonstrera mot Bush och hans politik för dödsstraff och mot aborter. Och de tror inte att EU är den bästa lösningen för demokrati och solidaritet. Men tilltron till det svenska samhället har varit hög.

Det var den tilltron som nu fick en allvarlig törn. Våra barn har blivit utsatta för ett övergrepp, flera av dem har fått en psykisk chock. Och nu får de höra att det var deras eget fel! Därför blir vi rädda. Om våra barn förlorar tilltron till det svenska samhället, vad händer då?

Därför kräver vi att polisens agerande utsätts för en rejäl granskning.

Vi kräver att våra barn får upprättelse. Ingvar Carlssons utredning måste se på helheten. Kampen mot våldsverkare måste vi alla föra. Fredsorganisationer och vänstergrupper måste agera för hur de kan minimera våldsverkarnas aktionsmöjligheter. Men om inte polisen gör samma självrannsakan – då leder Göteborgshändelserna till en mycket obehaglig utveckling, där polisen har ett stort ansvar för vad som händer.

P.O. och Sonia Edin

föräldrar till Pernilla Edin

Mats Hulth och Margareta Persson

föräldrar till Maria och Magdalena Hulth

Hans Hulth och Lotta Severin

föräldrar till Love Severin

Yvonne Westerman och

Mats H. Andersson

föräldrar till Petter Westerman

Bengt Källström

förälder till Elias Granath

ARTIKELN HANDLAR OM