ÅSIKT

Polisen undviker seriös utredning om attentat

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
OLÖST Attentatet mot de två journalisterna i Nacka var ett ingrepp i den svenska demokratin. Under 1999 utfördes fyra allvarliga terrordåd i Sverige. Att två av dem fortfarande är olösta skadar demokratin.

I dag är det två år sedan journalisterna Peter Karlsson och Katarina Larsson utsattes för ett bilbombsattentat i Nacka utanför Stockholm. Vi får inte heller glömma den i dag tioårige sonen som befann sig i bilen då bomben detonerade. Såväl Peter som Katarina samt deras son har fått sådana skador som gör att de inte kommer att kunna leva ett normalt liv inom en överskådlig framtid.

Som läget ser ut idag, två år efter bilbomben, ligger polisutredningen i träda. Det innebär att utsikten är överhängande att Nackabombningen kommer att arkiveras i pärmen med ouppklarade brott vid sidan av Palmemordet och andra allvarliga händelser som väckt rubriker i nutiden. Vi vill påminna polisen om att allmänheten fortfarande väntar på ett livstecken från polisutredningen om attentatet.

Bilbomben i Nacka var det grövsta ingreppet i den svenska pressfriheten på decennier. Att attentatet alltjämt är ouppklarat skadar demokratin.

Det som utmärker attentatet i Nacka var att det inte handlade om något vanligt lördagsbråk där ett antal fulla skinnskallar beslutade att hitta på något fuffens. Det var ett välorganiserat mordförsök. För att kunna begå brottet hade förövarna ägnat avsevärd tid till att kartlägga Nacka-journalisternas liv, övervaka deras dagliga rutiner, inskaffa kunskap om bombtillverkning och inskaffa den hårdvara som behövdes. De hade dessutom rekryterat det manskap som planterade bomben. Det handlade alltså om ett noga planerat och omsorgsfullt utfört terrordåd mot två namngivna personer. Motivet synes vara politiskt – att hämnas för de avslöjande reportage om vit makt-industrin eller nazistisk infiltration i försvaret som Nacka-journalisterna specialiserat sig på.

Polisutredningen har inte kommit någon vart trots att det finns gott om ledtrådar att följa och de misstänkta kan sökas i en tämligen begränsad krets av nynazistiska aktivister. Det kan noteras att 1999 utfördes fyra allvarliga terrordåd i Sverige; förutom attentatet i Nacka skedde även polismorden i Malexander, mordet på syndikalisten Björn Söderberg och bilbombsattentatet i Malmö där en polis miste synen.

Av dessa är två uppklarade och två olösta. De två som klarats upp har blivit det därför att förövarna klantade sig. I Malexander lämnades en pistol med fingeravtryck och i Söderbergmordet greps den nynazistiska ligan därför att Säpo bokstavligt talat skuggade dem till brottsplatsen före mordet.

De två bilbombningarna kräver däremot spaningsinsatser. Där har det alltså gått mindre bra. Det budskap som polisen därmed sänder ut är att svenska terrorister har goda utsikter att klara sig om polisen inte har sån tur att de får bovarna levererade på fat.

Två år efter bombningen är det hög tid att Nackautredningen tar bladet från munnen och redovisar vad de har gjort och varför de har kört fast.

Det är dags att gå ut med en begäran om allmänhetens hjälp. Det finns orsak att utfästa en belöning för tips – åtminstone för att markera att polisutredningen fortfarande existerar.

Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt med Expo

Stieg Larsson ,Redaktör för Expo