ÅSIKT

Är skatter viktigare än nyfödda barn?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: MICKE SÖRENSEN
Stor oro Gravida kvinnor i Stockholm har inte mycket till övers för den moderata ledningen, skriver unga s-kvinnor. För att få föda flyttas kvinnor omkring överallt inom – och snart kanske även utom – landets gränser.

Inför valet 2002 har moderaterna sagt att de ska framhålla Stockholm som ett föredöme för övriga landet. Därför är det viktigt att visa vad en politik som styrs av moderater, kristdemokrater och folkpartister innebär. Och vad övriga landet har att vänta om borgarna tar makten nästa år. I Stockholm går skattesänkningar före kvinnors och nyföddas väl och ve, privatiseringar före utbyggnad av förlossningskliniker.

Gravida kvinnor i Stockholm har ett gemensamt problem: det finns alltför få förlossningsplatser. Bara från Södersjukhuset avvisas närmare 100 mammor i månaden. Samtalsämnet dyker ideligen upp på jobbet och på middagar – och inte minst på mödravårdscentraler. Ett av många exempel är en blivande mamma som sjukhuset i Stockholm vägrade ta emot. Istället hänvisades hon till Linköping. Hon struntade i rådet och åkte in ändå. 50 minuter senare föddes barnet. Smärtlindring fanns ingen tid för.

Historierna som berättas är många och oron stor. En del överväger att lämna Stockholm och föda där förlossningsvården fungerar. Inte minst de som har föräldrar i annan landsända. Samtidigt tycks det som om politikerna i landstinget lever i en helt annan värld. Kristdemokraten Stig Nyman sade sig vara lugn inför sommarens BB-situation. Trots att uppskattningar visar att det kommer att saknas drygt 1 500 förlossningsplatser bara under sommarmånaderna. En fjärdedel av de blivande mammorna kommer inte självklart att få en förlossningsplats! Samtidigt har skatten sänkts med 1,2 miljarder kronor.

Eftersom det är köer till förlossningsklinikerna så får de nya mammorna inte heller ta för mycket tid eller plats i anspråk. Unga mammor skickas hem efter sex timmar. Behöver man inte mer tid för återhämtning efter en förlossning?

Det är dags att den borgerliga majoriteten i Stockholms landsting tar sitt ansvar för att göra något åt den katastrofala situationen. Att en annan majoritet i landstinget lade ner ett par förlossningskliniker för fem år sedan, då födelsetalen sjönk, är inget argument för att ingenting gjorts under senare tid. För krisen kommer knappast som en överraskning för moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet. Redan i maj 1999 pekade de själva på att förlossningsvården var hårt belastad. Blivande mammor upplevde otrygghet och personalen kände sig pressad. ”Ett stort problem är antalet blivande mammor som blir hänvisade till andra förlossningskliniker”, skrev de då.

Den borgerliga majoritetens lösning på problemet har hittills varit att transportera kvinnorna till det sjukhus som för tillfället klarar av ytterligare någon förlossning – alternativt att skicka dem till ett annat landsting. Än värre är det senaste utspelet från landstingsrådet och kristdemokraten Stig Nyman. I en intervju med Aftonbladet säger han på fullt allvar att blivande mammor med komplicerade förlossningar ska kunna skickas till Helsingfors. ”Inom en timmes flygresa från Stockholm finns norra Europas främsta expertis på området”, säger han. I motsats till flygbolag och försäkringsbolag ser han visst inget problem med att höggravida kvinnor befinner sig på 10 000 meters höjd. De som inte är gravida kan känna en viss lättnad över att det inte är deras tur just denna sommar. Man kan inte heller bortse från den oro som det skapar att inte veta om man kommer att få föda i Stockholmsområdet, tvingas ta en taxi till Gävle eller erbjudas flyg till Helsingfors. Det är fullständigt oacceptabelt.

En helt ny kvinnoklinik vid Sankt Görans sjukhus har diskuterats, men något beslut om en sådan har ännu inte fattats. Eftersom man inte bygger en helt ny kvinnoklinik över en natt så kommer det säkerligen att ta många månader innan förlossningskliniken blir av. Förutsatt att den borgerliga majoriteten först fattar ett beslut...

Det har gått över två år sedan tendenser till förlossningskris först kunde skönjas på sjukhusen. Ingenting har hänt. Är Stockholm ett föredöme för övriga landet? Det är nog få gravida kvinnor som tycker det.

Magdalena Andersson Kristina Folkesson Maria Hellström Monica Lövström Hanna Söderkvist Fredrika Ornbrant Veronika Ryd Charlotte Svensson (Avantgarde – nätverk för unga socialdemokratiska kvinnor)