ÅSIKT

Carlgrens artikel är felaktig

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Makthavare ska granskas. Jag är åter på väg in i den kretsen av människor och ska självklart utsättas för journalistisk granskning. Men jag hade glömt att den sortens personjournalistik också kan vara enbart grym, förnedrande och destruktiv. Det omdömet gäller journalisten Anders Carlgrens artikel om mig som en ”diktator” och ”iskall maktmänniska” (Aftonbladet Debatt 19/7).

Att svara på, att föra en debatt, med utgångspunkt från en sådan artikel är en omöjlighet. Artikeln bygger på en försåtlig blandning av rent felaktiga uppgifter, påståenden av anonyma källor och allmänt svepande omdömen. Det går inte att argumentera emot sådant som en människa tycker illa om. Anders Carlgren, som jag inte känner, tycker uppenbarligen mycket illa om mig. Men eftersom myter tenderar att vandra vidare till andra journalister och ansvariga redaktörer vill jag lägga tillrätta några direkta felaktigheter.

Jag blev inte sparkad från Expressen. Jag sa själv upp mig när jag gjort bedömningen att jag inte hade stöd på tidningen för min idé om att göra tidningen till en kvalitetstabloid, en ”kvaloid”. Upplagan hade börjat rasa flera år före mitt tillträde som chefredaktör.

Jag har aldrig hört till någon socialdemokratisk partikrets utan har medvetet alltid stått utanför partipolitiken. I stället har jag arbetat som politisk reporter i många år på radio och tv, därefter som chefredaktör i 15 år på Bonniertidningar som allmänt betraktas som borgerliga.

Jag sparkade inte ut Ulf Nilsson från Expressen för ett antal miljoner. Jag förnyade delvis krönikörerna och ville inte ha Nilsson som sådan. Däremot fick han under min tid gärna stanna som utrikeskorrespondent.

När det gäller mina kunskaper om och mitt förhållande till kulturen (enligt Carlgren ”noll och intet värda”), hade han kunnat notera mitt aktiva ordförandeskap i Sveriges Konstföreningars Riksförbund, något jag tyvärr nu måste lämna som vd för Sveriges Television.

På hemmaplan arbetar jag med Kolhusteatern i Hälleforsnäs i Sörmland där vi för övrigt nu på fredag har premiär på Brechts Den kaukasiska kritcirkeln med Judith Hollander som regissör. Anders Carlgren är välkommen.

Christina Jutterström (från 15/8 vd på Sveriges Television)