ÅSIKT

Ge SVT en publicist – och inte en diktator

DEBATT

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mångårige tv-medarbetaren Anders Carlgren kritiserar utnämningen av Christina Jutterström: Vad Sveriges Television behöver är inte en diktator, utan en framstående publicist med bred journalistisk erfarenhet av både nyheter och kulturmaterial, skriver han.

Foto: Peter Knopp
Christina Jutterström

Med Christina Jutterström som verkställande direktör för Sveriges Television har företaget fått ett socialdemokratiskt dubbelkommando i ledningsfunktionen.

Allan Larsson som styrelsens ordförande och Jutterström som vd. Valet av henne som chef har godkänts av kulturminister Marita Ulvskog, även om hon officiellt förnekar all inblandning, men det är likafullt ytterst olycksbådande.

I socialdemokratiska kretsar måtte man njuta över triumfen, men posten som chef över landets viktigaste medieföretag är inte någon vanlig landshövdingatjänst. Det är ett arbete som kräver betydligt mer än Jutterströms tveksamma meriter från Dagens Nyheter och Expressen.

På DN blev hon under Palmeutredningens första tid känd som den chef som bakom ryggen på tidningens kriminalreportrar och i utbyte mot tysthetslöfte placerade reportern Anne-Marie Åsheden i Hans Holmérs närhet.

När bluffen avslöjades gick kriminalreportrarna i taket. En av DNs allra främsta skribenter har många gånger sagt, mer eller mindre offentligt, ”hon ser inte vad som är bra skrivet”.

På Expressen städade hon bort den firade världsreportern Ulf Nilson till en kostnad av runt 13 miljoner kronor. Under hennes 19 månader långa sejour på tidningen, som hon ville göra om till en ”kvaloid”, sjönk upplagan med åtskilliga tiotusentals exemplar. Därefter fick hon sparken.

Jutterström är en iskall maktmänniska. Från Rapport, Ekot, DN, Expressen och Journalisthögskolan i Göteborg är det omdömet helt samstämmigt.

En högt uppsatt före detta chef inom systerföretaget Sveriges Radio säger dock att ”en kall maktmänniska kan möjligen behövas för att städa golvet. Men vad annat än nyheter kan hon?”.

Nyhetsredaktionerna är visserligen Sveriges Televisions mest omfattande verksamhet, men som kulturskapare och förmedlare av kultur är företagets roll helt avgörande för hela landet. Och på den punkten är Jutterströms kunskaper noll och intet värda, eller i vart fall begränsade till betraktarens. En annan mycket framstående journalist, författare och kolumnist säger att ”hon älskar inte vacker form, vackert språk och tycker illa om bra tv. Dessutom lade hon grunden för Expressens nedgång”.

Samme person påminner om att Jutterström nu kommer till Sveriges Television under liknande förhållanden som rådde på Expressen när hon tillträdde där.

Vad Jutterström inte har en aning om är att television i allt väsentligt handlar om ord som bryter igenom, meningar och fraser som vågar ta över bildernas skönhet eller brutalitet.

Just detta har CBS 60 Minute´s legendariske producent, Don Hewitt, påpekat många gånger. Christina Jutterström må vara en beslutspotent chefsperson, men om ordets skönhet och dess inflytande har hon föga kunskaper.

Valet av Jutterström som vd säger en del om styrelsens ordförande, Allan Larsson. Därmed får han vid sin sida en person som är honom själv lik, en maktmänniska.

En person som under många år varit socialdemokratisk rådgivare och haft avgörande inflytande över politiska beslut om Sveriges Television säger idag att ”Allan Larsson inte vet vad han fattar beslut över. Jag har många gånger försökt att råda honom, men han lyssnar inte”.

Samma person säger att det delade ledarskapet på SVT är ”fullständigt obegripligt. Vem är det som egentligen har ansvar inför styrelsen, verkställande direktören eller programdirektören?”

Det delade ledarskapet skapades för Maria Curman som en följd av hennes bristande journalistiska erfarenhet. Att därefter behålla samma styrsystem blir bara befängt. Och vem vill bli programdirektör under Christina Jutterström?

Vad Sveriges Television behöver är inte en diktator, utan en framstående publicist med bred journalistisk erfarenhet av både nyheter och kulturmaterial. En god ledare att se upp till.

Tyck till:

Anders Carlgren (frilansjournalist )