ÅSIKT

Det mesta hänger ihop – om man vill

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är ett sammanträffande som vägrar lämna mig den här veckan.

En mamma misstänks ha slängt sin treårige unge 18 meter ner i vattnet från en felbyggd, sprickande bro.

En familjetragedi och havererad byggbransch har naturligtvis inget med varandra att göra.

Ändå envisas min skalle med att projicera den där bilden. Jag försöker släppa den som en otäck slump, inte försöka se samband i allting.

Fast det är klart, kan Gudrun Schyman se ett samband mellan det faktum att det nästan alltid är kvinnor som fixar kanelkrans till kaffet på jobbet och talibansk piskning av kvinnor i Kabul och dottermord i Uppsala så ?

I teorin kan man se strukturer i det mesta och är man någorlunda skicklig med orden kan man få det att låta som om olika saker självklart hänger ihop.

Det har sin poäng eftersom vi vill förstå verkligheten.

Fast i den verkliga verkligheten kan man inte riktigt veta. Det kan ju vara så att den svens-ka, strukturella manliga överordningen har andra orsaker och drivkrafter än den afghans-ka.

Vi är ju alla till exempel rörande ense om att det inte är rätt att män tjänar mer än kvinnor för samma jobb. Denna rörande enighet är patetisk eftersom inget händer med löneskillnaderna.

Men sätter inte själva enigheten om att löneskillnaderna är fel den svenska manliga överordningen i en annan struktur än den afghanska?

Sätter inte de demokratiskt framtagna svens-ka lagarna som inte tillåter löneskillnad på grund av kön den manliga överordningen i en annan struktur än i det land där kvinnans underordning befästs i lagen?

Ja, jag bara undrar.

Eller ta det här: I veckan publicerade vi en artikelserie om alla jobb som flyttar utomlands. Vi frågade om ni läsare är oroliga för nedskärningar på er arbetsplats.

10 000 av er svarade. Hälften sa ja.

Man kan undra – rentav argumentera för – att denna oro och otrygghet skapar stress. En stress som kan förklara usla broritningar, ett mögligt Modernt museum, ett vattenskadat lyxbostadsområde, trasiga familjer, ökande långtidssjukskrivningar eller kvinnors ökade vilja att med hjälp av kejsarsnitt kunna ge en exakt tidpunkt för förlossning eller ? ja, stressen börjar se strukturell ut och går att använda som stöd för alla möjliga teorier om verkligheten.

Strukturella förklaringar är lockande för de gör det obegripliga begripligt. Därför kommer argumenten att fortsätta att se ut så i debatten om såväl brosprickor som barnamord.

Var så säker och var på din vakt.

Jan Helin