ÅSIKT

Bojkotta Fröken Sverige!

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
Förra årets protest: Joanna Rytel och Fia Sandlund intog scenen i den direktsända Fröken Sverige-finalen.
DEBATT

Inför hela svenska folket tog sig Fia Sandlund och Joanna Rytel förra året upp på scen och saboterade själva Fröken Sverige-finalen. I går var det dags igen. Återigen under parollen: "Gubbslem".

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

På Aftonbladet Debatt i dag förklarar de två feministerna varför de överhuvudtaget bryr sig om skönhetstävlingen.

Ett Gubbslem har:

Brist på empati.

Tror sig ha förtur på alla plan.

Tar för sig på andras bekostnad.

Vill att andra ska behaga hans

förväntningar.

Tål inte kritik.

Har en fejkad mjukisfasad.

Talar om för andra hur saker och ting ligger till.

Brer ut sin kropp utan att märka det.

Tycker att en representant för det manliga könet säger viktiga saker trots att det var en upprepning av vad en representant för det kvinnliga könet precis sagt.

Kräver uppmärksamhet dygnet runt.

Roffar. Roff, Roff!

Tja!

Vi är två råfeminister som bekämpar förtryck på alla plan. Det var vi som gjorde den så kallade Gubbslems-attacken mot Fröken Sverige förra året.

För er som inte är så insatta kan vi berätta att vi lyckades ta oss in med en vip-inbjudan, rycka två pressplatser längst fram, rusa upp på scenen precis före själva kröningen och veckla ut en banderoll med texten Gubbslem.

Vissa älskar oss - andra hatar oss.

Så varför protesterar vi överhuvudtaget?

Jo, för oss konserverar Fröken Sverige stereotypa könsroller och skapar komplex hos unga tjejer.

Arrangörerna försvarar sig genom att säga att de inte bara bedömer skönhet längre utan även personlighet. Vad är det då för ideal som Fröken Sverige står för? Hon ska vara moderlig, rädda världen, älska djur och barn, vara oskyldig, harmonisk, snäll, lydig och inte minst glad.

Allt handlar alltså i förlängningen om att upprätthålla männens makt i ett patriarkaliskt samhälle. Den här tydliga maktobalansen mellan könen (som är lätt att identifiera med hjälp av enkel statistik) glöms ofta bort i feministdebatter nu för tiden, men utgör som vi ser det själva kärnan.

Allt annat är symtom på denna sjukdom: Fröken Sverige, damtidningar, Café, Slitz, ideal och så vidare.

Många aktioner har gjorts mot liknande tävlingar (tack och lov) men ingen har hittills fått så stort genomslag som vår. Det beror på att vi använde oss av media och tänkte ut det ultimata sättet att få synas och höras så mycket som möjligt.

Här kommer vi till nåt intressant: Vad hände då?

Jo, folk blev oerhört provocerade av att vi syntes så mycket. Plötsligt var vi mediekåta och hade mindervärdeskomplex och i själva verket var vi nog bara avundsjuka på fröknarna.

Det här är ett typiskt exempel på vilka förväntningar som ställs på tjejer. Vi får inte ta plats på eget bevåg. Vi får inte förmedla vårt budskap på ett effektivt sätt, för då är vi mediehoror och blir direkt förminskade och satta på plats.

Den här situationen beskriver tydligt hur problematiskt det är att vara tjej i dag. Det är en ständig balansgång mellan duktighetskrav och hybrisbeskyllningar.

Vi ska kunna allt samtidigt som vi inte får förhäva oss eller - värst av allt - vara "för mycket". Så fungerar det inte minst i konstvärlden. Det är så att man får lust att skrika typ:

Sparka Lars Nittve schas, schas!

Ta in en kvinna med mustasch!

Under året som gått har Unfucked Pussy, som vi kallar oss, inte direkt latat sig. Vi har gjort ett flertal attacker mot bland andra tidningen Café, Sveriges Lucia och TV3 som är själva arrangörerna av Fröken Sverige-tävlingen.

Men i går hade TV3 bestämt sig: Nu fick det vara nog! Ingen skulle få störa ordningen och skapa dålig stämning under det trevliga arrangemanget.

Och visst är det lite underhållande att tänka på hur mycket stålar de har lagt ner av rädsla för vår nya aktion. Ny ombyggd scen som man inte ska kunna ta sig upp på, femtio vakter med hund, röntgenbåge och kroppsvisitering av samtliga gäster.

Tja, det är nästan så man kan luta sig tillbaka men inte riktigt - för tävlingen fortsätter ju trots allt.

I år är den värre än någonsin. Om man förra året försökte göra den rumsren har man i år tvärtemot gått åt andra hållet.

Fjolårets "vanliga tjejer" har ersatts av trimmade kvinnor som blir kroppsmålade på scen. En helt annan trend än förra året då man inte ens visade badräktsmomentet live utan hade valt att göra om den till en retrospektiv badräktsmodevideo i stället. Har arrangörerna förstått att det ändå finns två läger: de som är emot och de som är för och att de som är för vill se tuttar? Antagligen.

Vi får ofta uppmaningen att ägna oss åt viktigare saker, som att rädda kvinnorna i Afghanistan. Till dem som säger så vill vi bara säga att det ena behöver inte utesluta det andra. Bara för att folk mår sämre någon annanstans betyder inte det att man ska ignorera problem på hemmaplan. Om vi kan åstadkomma nåt här så kan vi också bli förebilder för andra delar av världen.

Vi vill absolut inte kritisera tjejerna som ställer upp i tävlingen. Det vore att hamna i fällan att börja kritisera och konkurrera med andra kvinnor. Vi kvinnor behöver hålla ihop och tillgodose våra behov precis som männen gör inom sin grupp.

Däremot vill vi uppmuntra folk att bojkotta såna här arrangemang. Både er som deltar, arrangerar och inte minst som tittar! Tänk till igen på vad det hela egentligen handlar om! Fatta att det är allvarliga grejor som i förlängningen får allvarliga konsekvenser! Var förebilder för de tjejer och killar som växer upp!

Bojkotta Fröken Sverige, Lucia-uttagningar och sexistiska tidningar! Gör det bättre för kommande generationer!

Sparka gärna men inte neråt!

Slicka gärna men inte uppåt!

Fia Sandlund , Joanna Rytel , aktionsgruppen "Unfucked Pussy"