ÅSIKT

Jenin var ett centrum för terrorister

DEBATT

En stor del av den intensiva kritik som riktats mot Israel under de senaste veckorna har varit osaklig och baserad på lösa rykten eller rena lögner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Trots att en stor majoritet av israelerna stödde Osloprocessen och är redo att byta land mot fred, försöker Andreas Malm i sin debattartikel 3 maj övertyga om att Israel bedriver ”en slakt på palestinier”. Han drivs av en antiisraelisk ideologi som inte grundas på fakta.

Aftonbladet Debatt 3 maj 2002.

Redan i april spred Malm uppgifter om att Israels offensiv präglades av ”systematisk, metodisk ondska” (Aftonbladet 18/4 och Svenska Dagbladet 14/4 ). Nu skriver han i Aftonbladet att Israel genomfört en ”massaker” med ”kanske närmare tusen döda” i Jenin. Men människorättsorganisationer som varit på plats i Jenin har en helt annan uppfattning.

I en rapport som publicerades 3 maj fann Human Rights Watch inget stöd för anklagelserna om en massaker. Man undersökte 52 lik som återfunnits i lägret, varav 22 var civila, enligt Associated Press. Samtidigt har en företrädare för organisationen, Peter Bouckhart, i en intervju i Washington Post 19 april pekat på att ”det varit mycket svårt att skilja militärer från civila” i Jenin.

David Holley, militär expert för Amnesty International, gör samma bedömning. Han har inte funnit ”några bevis för en massaker” i Jenin, enligt nyhetsbyrån AFP 28 april. En av deltagarna i FN-kommissionen, förre ordföranden i Röda korsets internationella kommitté Sommaruga, säger till Reuters 3 maj att han inte tror att israelerna ”har något att dölja” i Jenin.

Malm menar också att det finns ”pinsamt uppenbara skäl” till att Israel inte samarbetat med FN:s undersökningskommission.

Jag vet inte vad Malm syftar på, däremot förefaller det helt klart att kommissionen inte velat ta hänsyn till Israels motiv för att angripa flyktinglägret Jenin. Lägret var ett centrum för terror mot Israel och en fjärdedel av alla självmordsbombare har utgått därifrån. Förödelsen som vi nu ser är bland annat ett resultat av att husen försåtminerats.

Malms desinformationskampanj mot Israel tjänar inte fredens syfte. En fred måste bygga på två stater, sida vid sida och med säkra gränser, där motparten inte svartmålas.

Anders Carlberg (frilansskribent och ordförande i judiska församlingen i Göteborg)

ARTIKELN HANDLAR OM