ÅSIKT

Staten gör snart allting till ett lotteri

DEBATT

Staten uppmanar oss genom Svenska spels reklam för V75 att bli onödigt rika.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En reklam som med tanke på de uppskattningsvis 125000 i Sverige som lider av spelberoende verkar ha gått hem i stugorna.

Det är i statens ögon följaktligen fullt legitimt att vältra sig i pengar, så länge du vunnit dem på spel. Men de människor som tagit oddsen i egna händer och genom utbildning, jobb och företagande fyllt sina konton, på öar långt från våra kuster, till bristningsgränsen, blir ofta uthängda som djävulens hantlangare.

Varje människa borde inse att vägen till rikedom inte går via Svenska spel utan via skolan.

Därför är det svårt att förstå varför staten ser det som sin uppgift att sälja lotter när bland det viktigaste vi har i samhället, skolan, uppvisar stora brister.

Var fjärde gymnasieelev får underkänt i något av kärnämnena medan de ansvariga säljer lotter, och detta gör de väldigt framgångsrikt.

Förra året omsatte spelmarknaden runt 34 miljarder.

Tänk om svenskarna satsat dessa pengar på sin utbildning. Avkastningen hade säkerligen varit bättre.

Och inte nog med att staten säljer lotter, nu vill man börja lotta ut platserna till gymnasiet också.

Din gymnasieplats blir lottad, du uppmanas att tjäna pengar genom lotter och steget är väl inte långt till att börja lotta ut jobben också.

Visst är livet i mångt och mycket ett lyckohjul. Men i ett samhälle med en bra skola och valfrihet har alla möjligheten att lyckas.

Din egen insats avgör. Inte turen att bo i en kommun som tillåter en skolform som passar dig. Inte turen att bo i en kommun som låter dig välja skola.

Dina egna personliga insatser ska vara avgörande för din framtid, inte något gigantiskt lottosystem där nästan alla drar nitlott.

Det är dags att forma om Sverige så att alla har chansen att bli onödigt rika, inte bara den som prickar in den rätta raden på V75. Första steget är att främja fler friskolor så att alla elever kan finna en skola och en utbildningsform som kan få dem att växa till framtidens miljonärer.

Andra steget på vägen är att alla får välja vilken skola de vill gå i, oavsett var de bor. Vi måste sluta stoppa elever i skolor som man stoppar värphönor i en bur.

En skola som är till för alla, blir en skola som inte passar någon. Alla människor är olika, låt dem också välja olika skolformer.

Först då uppnår vi rättvisa.

Först då har alla samma chans att av egen kraft bli onödigt rika.

Daniel Somos