ÅSIKT

Torskar är mer jämlika än horor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Inom loppet av några veckor har två prostitutionsscener spelats upp. Den ena är en kvinnlig polisaspirant som erbjuder sexuella tjänster via Polishögskolans datorer. Vi kan tycka vad vi vill om hennes agerande och spekulera i orsakerna, men faktum kvarstår – hon har aldrig begått ett brott.

Enligt svensk lag är prostitution nämligen inte olagligt. I skälen för lagen skriver regeringen att det är sexköpet som är den straffvärda handlingen – inte försäljningen.

Samtidigt utspelar sig en annan scen. Det är en domare som blir tagen med byxorna nere med en prostituerad på en kyrkogård nära Malmskillnadsgatan. Han döms för sexköp, får 50 dagsböter, överklagar inte och domen fastställs. Gott nog – sexköp är ett brott och tas man med byxorna nere är skuldfrågan kanske inte så svår.

Men mer intressant än det är efterspelet. Nu hotas nämligen kvinnan av avstängning från sin utbildning. Lyckas skolans ledning ta reda på hennes identitet blir hon förmodligen avstängd, skriver Aftonbladet. ”Att vara polis och samtidigt prostituera sig är en fullständigt omöjlig kombination”, säger polisförbundets ordförande Jan Karlsen. Men med domaren är det tvärtom. ”Jag har inte funnit skäl för någon ytterligare åtgärd. Det rör sig om en enstaka grej och ett förhållandevis lindrigt brott.” Det säger Per Anclow, kammarrättspresident och menar att den dömde är lämplig att fortsätta sitt arbete som domare.

Hur kan en kvinnlig polisaspirant som säljer sex, och som inte begår någon olaglig handling, bli av med jobbet samtidigt som domaren som bevisligen har begått ett brott, och som dömts för det, inte blir av med sitt?

Hur kan det vara så att en laglig prostituerad är värre än en olaglig sexköpare när det gäller framtida jobb?

Varför blir den lagliga unga kvinnan av med sitt jobb när den olagliga medelålders mannen får behålla sitt? Krävs det mindre moral och oförvitlighet för att vara domare än polis?

Lagen har bestämt att torskar och horor inte ska bedömas lika. Torsken är olaglig och ska straffas men inte horan. Men i verklig-

heten är det visst tvärtom.

Ursula Berge (Chef för Tankesmedjan Agora)