ÅSIKT

Skyll inte på ”öst-staterna”, Afro-Dite

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter helgens nederlag för Afro-Dite anser Bert Karlsson att Norden borde ha en egen schlagerfestival eftersom vi inte har samma kultur och musiksmak som öststaterna. Men Sverige fick ju 51 av sina 72 poäng av Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen i helgens final, skriver Andres Küng. Han menar att felet ligger hos medierna, inte öststaterna.

Eurovisionens schlagerfestival var uppgjord, avslöjar Afro-Dite och Bert Karlsson. ”Östländerna röstar politiskt och bara på varandra” meddelar en av svenskorna. Därför vann Lettland, fast Sveriges låt var ”sju gånger bättre”.

I verkligheten fick Lettland röster av 22 av de 24 länderna – av alla utom sig själv och Rumänien. Bland dem som hade det lettiska bidraget bland de tre bästa var länder som Spanien, Israel, Tyskland, Österrike, Storbritannien, Grekland, Schweiz, Belgien och Frankrike. (Östländer???)

Att Balkanländerna röstade på varandra är inte märkligare än att Sverige fick 51 av sina 72 poäng från Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Om inte grannfolken röstat på Sverige hade svenskarna blivit bland de allra sista.

Och svenskarna röstade på sina grannar precis som de flesta andra – man hade Finland som tvåa och Estland (med svenska sångerskan Sahlene) som etta.

Bert Karlsson har som så ofta lätta lösningar på svåra problem. Strunta i Eurovisionen och satsa på en nordisk schlagerfestival i stället. Jättespännande, men hur ska han då hindra norrmän och danskar att rösta på varandra i stället för på oss? Och ska finnarna med sitt konstiga språk få vara med?

Tänk om felet inte ligger hos de opålitliga utlänningarna utan hos svenska journalister som trissar upp förväntningarna för högt på svenska artister och idrottsmän? De som ofta är bäst när det inte gäller.

Eller är det ”öststaternas fel” om Sverige skulle förlora mot England, Nigeria eller Argentina i fotbolls-VM, trots att det svenska laget verkar favorittippat även där? Åtminstone om man bara följer en del svenska tidningar, radio och tv.

Andres Küng (Malmö)