ÅSIKT

Skydda barnen i Mellanöstern

Foto: TOMMY MARDELL/GETTY IMAGES
BaRnen BLIR OFFER PÅ BÄGGE SIDOR En israelisk pojke tas om hand av räddningspersonal efter ett attentat av en självmordsbombare på en marknad i Jerusalem, en palestinsk pojke begravs efter att ha dödats när en israelisk stridsvagn öppnade eld mot bilen där han och hans mamma åkte.
DEBATT

Konflikten på Västbanken har sina osynliga offer. Barnen. Flera hundra barn sitter just nu fängslade av israelisk militär, lika många har dödats. Israeliska barn har blivit måltavlor för självmordsbombare.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Barns rättigheter kränks varje dag i Palestina och Israel, skriver Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg och generalsekreterare Ola Andersson på Aftonbladet Debatt i dag.

De uppmanar utrikesminister Anna Lindh och den svenska regeringen att ta initiativ till att skicka särskilda barnrättsövervakare till området.

Den senaste tidens upptrappning av våldet i Mellanöstern har slagit många barns liv i spillror. Det finns inga vinnare i den pågående konflikten, men de största förlorarna är barnen. Barns rättigheter kränks dagligen i både Palestina och Israel.

Flera hundra palestinska barn sitter just nu fängslade av israelisk militär. Minst

lika många har dödats. Israeliska barn har hamnat i vägen för självmordsbombare och palestinska barn har blivit måltavlor för israeliska krypskyttar.

I Mellanöstern kränks just nu FN:s konvention om barnets rättigheter gång på gång. Inte ens barnens mest grundläggande behov tillgodoses. Palestinska barn har dött på grund av att de hindrats av israelisk militär att få komma till sjukhus. Barn har fallit offer för israeliska krypskyttar när de har varit ute och lekt. Även efter att Israels belägring hävts har barn dödats.

Både palestinska och israeliska människorättsorganisationer hävdar att Israel kränker de palestinska barnens rättigheter. De israeliska barnen i sin tur lever i ständig skräck för de palestinska självmordsbombarna som skördar oskyldiga människors liv.

En 17-årig pojke som sitter i ett arresteringsläger nära Ramallah berättar för DCI-Palestine, en av organisationerna Rädda Barnen stöder, att han har blivit svårt slagen. När organisationens advokat fick träffa honom verkade hans näsa vara bruten. För smärtorna hade pojken enbart fått värktabletter. Under en transport mellan olika arresteringsläger hade han blivit bunden till händer och fötter och fick ta emot sparkar och slag.

Advokaten för DCI-Palestine besökte lägret den 15 maj. Barnen han träffade vittnade om omänskliga förhållanden. I arresteringslägret sitter runt 900 personer, varav 40–50 barn. Många av dem har blivit utsatta för våld och tortyr.

De bor i tält, runt 30 personer i varje. Avloppsvattnet rinner fritt i rännor inne i tälten. Tälten är i dåligt skick och inuti är det trångt, smutsigt och fullt av insekter. De är totalt isolerade från omvärlden.

Rädda Barnen samarbetar med organisationen Defense for Children International-Palestine section (DCI-Palestine) och dess systerorganisation i Israel. De arbetar med att få kontakt med fängslade barn och erbjuda dem rättslig hjälp.

Just nu sitter runt 300 palestinska barn fängslade i olika israeliska arresteringscenter, enligt organisationen DCI-Palestine. Det finns många rapporter från barn som har suttit fängslade som vittnar om misshandel och tortyr både i fängelserna och under förhören. Barnen har inte fått sova, äta, dricka eller gå på toaletten.

De har tvingats skriva under dokument där de erkänner brott de inte har begått. Många barn har arresterats mitt i natten i sina hem av beväpnade israeliska soldater. De har inte vetat vilket brott de är anklagade för, ibland ligger inget brott till grund för häktningen.

Rädda Barnens utsända i området säger att antalet gripanden av barn ökade i samband med Israels belägringar av palestinska områden. Enligt en ny militärorder som utfärdades i början av april har den israeliska militären rätt att gripa alla palestinier från Västbanken utan arresteringsorder eller motivering. De har sedan rätt att hålla dem i arrest i 18 dagar utan att något som helst rättsligt förfarande har ägt rum.

Skräcken, våldet och ovissheten gör barnen på bägge sidor oroliga och deprimerade. De förhållandena som palestinska barn levt under de senaste 18 månaderna har förändrat barns beteenden på flera sätt. Många har blivit aggressiva. Alltfler ser våld och martyrdöd som den enda vägen ur desperationen. Därför är det av största vikt att alla aktörer på den internationella arenan riktar uppmärksamhet mot barnen.

Rädda Barnen uppmanar utrikesminister Anna Lindh och den svenska regeringen att nu ta initiativ till att skicka särskilda barnrättsövervakare till området som en del av en internationell övervakningsstyrka för mänskliga rättigheter.

Barnen i Mellanöstern lever under fruktansvärd press. I både Israel och Palestina har familjer splittrats, och hoppet om fred har slagits i spillror. Att leva under denna omänskliga press kan skada barnen för lång tid framöver. Rädda Barnen arbetar i området tillsammans med de andra medlemmarna i Save the Children Alliance för att stärka barnens rättigheter och erbjuda dem stöd och utbildning. Om barnen får möjlighet att dela med sig av sorgen och skräcken de upplevt de senaste månaderna kan hatet bearbetas.

Att skapa framtidstro och livsglädje bland barnen – både de palestinska och de israeliska – är ett sätt att möjliggöra framtiden i Mellanöstern.

Annika Åhnberg (ordförande Rädda Barnen), Ola Andersson (generalsekreterare Rädda Barnen) ordförande general- sekreterare Rädda Barnen