ÅSIKT

Släpp hatet - och tankarna på hämnd

DEBATT

Artisten Mendez kände den 19-åring som knivskars till döds i Bagarmossen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mendez uppväxt var tuff, med bråk, kriminalitet och droger. I dag är han framgångsrik artist och familjefar.

Mendez skriver i dag i Aftonbladet om sina tankar om våldet.

Han fruktar en upptrappning men hoppas att utvecklingen går att vända. Men då måste vuxenvärlden ta sitt ansvar - och inte bara ropa på fler poliser.

Foto: MATS SAMUELSSON
Vi måste ta ansvar Artisten Mendez skriver i sin debattartikel att vi vuxna måste ta vårt ansvar för det som hänt i Bagarmossen. Vi måste tala om för våra barn vad som är rätt och fel.

Jag ser mina barn leka ute på gården och njuter när jag ser dem. Det känns så tryggt, så som alla föräldrar vill ha det.

Ens liv är och kommer att vara det man är mest rädd att förlora. Jag har växt upp bland våld, alkohol och droger. Jag har förlorat flera år av mitt liv, jag har fått betala med att sitta i fängelse.

Men jag har mitt liv och mina barn.

Man kan dö på många sätt. I bilolyckor och sjukdomar.

Livet är så värdefullt, så viktigt, så vackert. Det kan ta slut i dag, i vilken sekund som helst, men vi har ingen rätt att ta någon annan människas liv - inte av någon orsak.

Nu har nån förlorat en son, en kompis, en bror. Plötsligt kändes det som om det trygga Sverige förvandlats till något slags "drive by-USA".

En 27-åring som uppenbarligen inte har något att göra med det första mordet blir skjuten dagen efter.

Jag fruktar att fler oskyldiga ska drabbas. Just nu känns det som om vem som helst kan råka illa ut. Det känns som om det räcker med att man känner fel person.

Jag vill att man ska kunna hälsa på vem som helst utan att känna sig rädd.

Så glöm talet om hämnd. Inget blir bättre av det.

I stället måste vi vuxna ta vårt ansvar. Alla vuxna i hela Sverige.

Nu har vi sett vad som händer. Jag tänker inte bara på Bagarmossen. Flera ungdomar har dödats de senaste åren. Vi såg det hända i Rinkeby, i Bromma och i Sundsvall.

Föräldrar måste utgå från sig själva. Vi måste tala om för våra barn vad som är rätt och vad som är fel. Vi måste säga ifrån, fråga barnen var de har varit. En 13-åring som bär kniv är också ett offer.

Polisen måste ta ifrån beväpnade ungdomar deras vapen. Straffen för vapeninnehav måste bli hårdare.

Lärare och fritidsledare måste ta sitt ansvar. Det händer mycket i skolan, vapnen finns även där. Blunda inte, sitt inte kvar i lärarrummet. Ta ert ansvar.

Det är dags att alla vi vuxna, alla vi föräldrar, politiker, poliser och lärare går ut och ser oss om på gatorna. Ungdomarna har inte så mycket att göra. Många lever på gatan 24 timmar om dygnet. Det måste vi göra något åt.

Jag vet inte vad vi ska göra, jag är ingen expert. Men en bra start är att fler bryr sig.

Att gömma sig och vara rädd är inte lösningen. Hämnd och våld är inte heller lösningen.

Vi, invandrare i Sverige, ska inte bråka och döda varandra. Det tjänar vi inget på. Vi måste hålla ihop, annars överlever vi inte i det här landet. Det finns så många problem i Sverige som vi måste ta itu med tillsammans. Segregationen och diskrimineringen minskar inte av att vi dödar varandra.

Både zigenare och chilenare har haft det svårt. Jag är själv chilenare. Jag har fått höra mycket skit, att vi är våldsamma, att vi stjäl. Efter Stureplansmorden skrek folk att "chilenare är mördare". Alla drogs över en kam.

Sedan dess har det blivit bättre. Men om någon bestämmer sig för att hämnas raseras allt igen.

Jag har med egna ögon sett människor dö i Chile. Jag vill inte se det igen. Släpp hatet - och tankarna på hämnd.

Använd energin till att stötta de familjer som förlorat en älskad medlem.

Leopoldo Mendez