ÅSIKT

”Nytt Irakkrig bra för USA:s självbild”

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I fredags, bara några timmar efter USA:s flygräd mot Irak, försökte representanter för Pentagon och Vita huset få stödgarantier ifrån den splittrade irakiska oppositionen i det väntade storkriget mot Bagdad. Irakiska oppositionen vill avlägsna Saddam från makten men inte delta i ett osäkert krig som Saddam åter kan överleva. Kurderna, som är viktiga i oppositionen, vill försäkra sig om att USA och övriga västvärlden erkänner ett federalt irakiskt Kurdistan oavsett hur ett krig mot Irak slutar. USA-administrationen, med sina täta förbindelser med Turkiet, undviker att svara på denna hjärtefråga för Iraks fyra miljoner kurder.

Det tragiska är att varken USA eller världssamfundet varit särskilt ivriga att genomföra sina utfästelser hittills. I stället för att, då möjligheten fanns för tolv år sedan, gå in i Bagdad och arrestera diktatorn ordnade president Bush (den äldre) en FN-blockad som i all praktisk bemärkelse endast drabbat den irakiska civilbefolkningen: det är inte diktatorn Saddam själv eller hans närmaste som är utan mat och medicin.

Förr eller senare kommer diktatorn att falla. Men till synes inte tack vare utan trots FN-blockaden. Bland oppositionella som för tolv år sedan entusiastiskt stödde kampen mot diktatorn spottar man i dag på USA som utarmat landet och förstört alla möjligheter till en framgångsrik revolt som kan föda demokrati. Dessa tolv år har fungerat som ett förräderi mot alla tänkbara demokratiska krafter i landet, inte minst mot kurderna i norr.

Exakt varför president Bush (den yngre) vill inleda ett nytt krig mot Irak är oklart, kanske är det för att USA misslyckats med att gripa Usama bin Laden och ser Saddam som en lämplig ersättare.

President Bush talar svepande om att Saddam ger stöd till terrorister. Det är i så fall ingen nyhet. Saddam har själv varit en terrorist i flera decennier. Saddam beordrade 1988 gryningsräden mot byn Halabja där 5 000 kurder utplånades med kemiska stridsmedel, Saddam är ansvarig för förstörelsen av drygt 5 000 byar i irakiska Kurdistan, Saddam har tvångsdeporterat hundratusentals kurder och shia-muslimer, Saddam fyller Iraks tortyrcentraler med oppositionella från norr till söder.

Ett stort luftkrig mot Irak kommer att vara bra för den amerikanska självkänslan och kommer att likna Afghanistan-kriget med tusentals civila offer.

Men det finns bättre sätt: Utfärda en internationell arresteringsorder på förbrytaren Saddam Hussein och medlemmarna i hans maktstruktur och för dem till internationella domstolen i Haag – precis som gjordes med Saddams betydligt mindre belastade kollega Milosevic.

Ge stöd till den demokratiska oppositionen. Låt ett militärt angrepp på Irak ske på den demokratiska oppositionens villkor och under dess ledning. Utlys fria och allmänna val i landet. Erkänn Kurdistan som ett självständigt land.

Kurdo Baksi (chefredaktör för Svartvitt med Expo)