ÅSIKT

”Jag har goda vänner i Rinkeby”

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
RUTINERAD LEDARE Alf Svensson möter förstagångsväljarna Kee Leong och Lina-Maria Larsson. Han får bland annat svara på frågor om nya familjekonstruktioner, civil olydnad, hög arbetsbelastning och förortsliv.
DEBATT

Aftonbladet Debatts politiska reportrar – förstagångsväljarna Kee Leong och Lina-Maria Larsson – ska fram till valet luska ut vad partiledarna egentligen vill. I dag ställs kristdemokraternas Alf Svensson mot väggen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det handlar om allt från livet i förorten till vad Alf Svensson egentligen tycker om lesbiska mammor.

Alf är glad. Han påminner om en predikant med sitt stora leende och sina förstående ögon och när vi ber honom hålla sina svar korta så lyssnar han till vår stora förvåning. Tack Alf. På väg till intervjun skämtar vi om hur kristdemokraterna säkert huserar längst nere i källarlokalen, granne med Helvetet, där de bekämpar de mörka krafterna på nära håll. Till vår förtjusning bär det faktiskt av allra längst ner i byggnaden. Intervjun fortlöper någorlunda smärtfritt, trots hans negativa inställning till lesbiska mammor som adopterar barn.

Om du inte fick rösta på kristdemokraterna, vilket parti skulle du rösta på då?

– Då skulle jag vara så arg så då skulle jag starta kd.

Varför vill ni inte att jag och min flickvän ska få adoptera barn?

– Därför att vi tror att ett barn har ett behov utav att kunna identifiera sig både med en mamma och en pappa, en kvinna och en man.

Tror du inte att ett barn kan få en manlig förebild från annat håll?

– Jo, men då måste man ordna det på annat sätt och utgångspunkten måste ändå vara att en adoption sker för att barn ska få föräldrar och inte för att vuxna ska få barn. När jag dessutom ser att alla de tunga remissinstanserna, Rädda barnen, barnombudsmannen, Bris, Socialstyrelsen, svenska läkarförbundet, säger nej till det här regeringsförslaget känner jag mig väldigt styrkt.

Ni säger att familjen är viktigast. Om man inte har nån familj, är man helt körd då?

– Nej, absolut inte. Hur en familj ser ut kan inte jag lägga mig i och det ska vi inte lägga oss i. När vi talar om familj så är det ju ofta utifrån barnperspektivet därför att vi vet ju att inget barn klarar sin egen trygghet under de första åren och under uppväxtåren, då har barnen behov utav trygga förhållanden.

Har du någon uppfattning om hur livet ser ut i förorten och i landsbygden?

– Ja, jag känner mig som en landsbygdsbo, jag har alltid bott på landsbygden. Men sen har jag ju rest väldigt mycket så jag tror jag vet hur det ser ut och hur viktiga vägarna, järnvägarna och arbetstillfällena är i glesbygden. Men det är klart, det är annat att leva där än att komma dit på besök. Jag försöker ta en tur till Rinkeby där jag har goda vänner, jag försöker att åka dit utan att berätta det för medierna. Det blir så oerhört konstlat och uppställt.

Hur mycket rör du dig på till exempel skolor och sjukhem?

– Det finns ingen svensk partiledare, det vågar jag slå vad om, som har varit på så många lasarett och sjukhem som jag. Jag har ju varit partiledare i nästan 30 år. Det finns oerhört många skolor och sjukhem som jag kommer ihåg när jag åker förbi, ”ja, så var det när jag var här 1976” eller ”den här skolan besökte jag första gången 1985” och så vidare.

Tycker ni om varandra, ni partiledare, eller kollar ni snett på varandra i korridoren?

– Nej, ska man leva i det här huset så måste man skilja på sak och person. Vi kan vara oerhört oense om åsikter förstås, men det går bra att gå omkring här och vara god vän.

Sverige har blivit fällt åtta gånger av FN:s tortyrkommitté. Hur kan Sverige skicka tillbaka människor som kommer att dödas när de återvänder?

– Det ska inte Sverige göra och jag vågar påstå att ingen myndighet och inget politiskt parti i Sverige med berått mod vill skicka tillbaka flyktingar för att de ska få tortyr eller bliva dödade. Vi är mycket sorgsna om eller ifall det inträffar att någon inte blir behandlad på det humana sätt som svensk flyktinglagstiftning föreskriver.

Vad gör ni som politiker för att

invandrarnas arbetskraft ska komma till nytta?

– Det gäller att så snabbt som möjligt översätta betygen ifrån Iran eller Bosnien eller vad det nu kan vara så att man kan jämföra dem med de svenska utbildningarna. Det jobbar vi på. Sedan tycker jag att man ska utse en individ som är jobbguide. Denna jobbguide kan ta med invandraren ut och söka jobb. Det är ute i arbetslivet som man lär sig språket, man får social gemenskap och vänner.

– Men eftersom vi inte sitter i regeringen kan vi bara föra fram förslaget.

Om man höjer lönen på traditionellt kvinnliga yrken så höjs ju även statusen. Varför gör man inte det?

– Det är inte politikerna som är löneförhandlare. Det är en fråga mellan fackförbund och arbetsgivare. Men det som har förbättrats för sjuksköterskorna till exempel är att de nu har fler arbetsgivare och kan alltså välja den som får mest lön.

Visste du att det var urbefolkningens årtionde i år?

– Ja.

Samerna vill ha självbestämmande och rätten till land och vatten. Varför ratificeras inte ILO- konventionen som ger dem detta?

– Ja, det där har jag varit med och resonerat om i tio år och det är en otroligt komplicerad fråga. Jag tror det är väldigt viktigt att vi klarar av de frågorna utan att skapa större motsättningar än vad som finns, exempelvis på jaktens område.

Du har sagt att det är vanligt att du jobbar från sju på morgonen till midnatt. Bränner du inte ut dig snart?

– Största risken för att bränna ut sig är om man gör precis samma saker. Det är ungefär som att sitta och ha matte fem timmar om dagen, fem dagar i veckan. Det här är en sån omväxling hela tiden, sitta och prata med er, sammanträden, sen ska jag resa iväg.

Tycker du att det är riktigt att använda sig av civil olydnad när man känner att partipolitiken inte ger nånting?

– Egentligen inte men det kan finnas tillfällen då civil olydnad ter sig rimlig om ens medmänniskas liv är i fara eller om mänskliga fri- och rättigheter kränks. Jag kan inte helt plötsligt bli min egen lagstiftare och säga att bara för att mitt förslag inte gick igenom i riksdagen så ska jag börja med

civil olydnad.

Vad skulle du vilja fråga oss som förstagångsväljare?

– Har ni bestämt er för vilket parti ni ska rösta på och vilka frågor har då varit mest avgörande för detta beslut, hur har ni skaffat er den kunskap som behövs?

Du har trettio sekunder på dig att övertyga oss om att rösta på kd.

– Det viktigaste för kristdemokraterna är att skapa värdiga förhållanden för varje litet barn från ettårsåldern och uppåt. Att skapa värdiga förhållanden för era mormödrar och farfäder som bor på ett enskilt boende så att de får känna att de får leva med i samhället och att deras mänskliga värdighet inte kränks. Om man ser partipolitiken utifrån det perspektivet så är kristdemokraterna det klart bästa partiet.

Kee Leong (19 år), Lina-Maria Larsson (19 år)

ARTIKELN HANDLAR OM