ÅSIKT

Ta ansvar som föräldrar – och sluta gnälla

DEBATT

Replik...

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

... till Maria Englund, Aftonbladet Debatt 29/10-02: Har nu läst igenom din insändare angående Christina Aguilieras nya musikvideo, samt råkade se förra veckans Debatt på SVT där samma ämne behandlades. Det är väl upp till föräldrarna att bestämma vad deras barn skall se på tv, och om nu barnen ändå gör det (hos kompisar eller när föräldrarna är på jobbet) så är det väl upp till dem att tala om för dem att det är något Christina (eller vem det nu månde vara) gör för att hon vill det och att det inte är ett betende som alla måste ta efter. Vad ni gör eller försöker göra är att skylla den (i en del fall) dåliga uppfostran barn får på ett tv-program eller en musikvideo. Ta ert ansvar som föräldrar i stället för att sitta och gnälla!

Får leva som hon vill

Vad ger dig rätten att överhuvudtaget kritisera Christina Aguilieras leverne, hon får väl leva som hon vill, och att sedan en del människor tycker att det är intressant är väl knappast hennes fel. Hon kanske är ”en kåt och altid villig tjej, som tänder på att få stryk och låter sig bli påsatt av ett stort antal maskerade män” och då är det väl hennes ensak och knappast din, bara för att du inte tycker att det är ett sunt leverne betyder inte det att det är fel!

Vi såg samma mönster under 80-talet där oroliga ”vuxna” gick man ur huse för att stoppa ”de förskräckliga djävulsdyrkarna” i WASP eller de ”vidriga männen” i Twisted Sister som smikade sig och i vissa fall använde kvinnokläder, men inte finns det fler som är djävulsdyrkare eller transvestiter i dag bara på grund av dessa rockgrupper.

Lita på ungdomarna

Nej, Maria och ni andra, lita lite på barn och ungdomars eget förstånd och istället för att säga att något är ”fel” kan ni ju lära dem att allt är ”rätt” så länge man inte skadar någon eller bryter mot några lagar. På så sätt tror jag vi kommer få fler individuella personer samt att folk blir mer accepterande mot personer som bryter mot de flestas definition av ”normal”.

Men visst finns det personer som tar skada av att se våld eller porr (även om jag tror att de flesta som råkat se TV1000:s nattliga sändningar anser att Christina Aguilieras video knappast är porr) men för detta skall väl inte alla behöva lida? Det är ju som att vi skulle förbjuda politik för att en del politiker är korrupta eller förbjuda alkohol för att en del personer inte kan hantera det!

Nej, fram för ett mer öppet samhälle där var och en sätter sina egna gränser och slipper bli ”påtvingade” en massa förbud och bestämmelser från folk som tror sig veta bättre!

Erik Wallsten (23 år och jobbar)