ÅSIKT

Sluta gnälla om topparnas lägenheter

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jaha, fackets ”toppar” får lägenheter inne i Stockholm.

Sticker inte detta i medlemmarnas ögon frågar Ekot en av dem som har fått en lägenhet på det här sättet, och nu vill jag vara med.

Ojoj, Stockholms läns landsting har lägenheter som personalen får hyra. Detta måste sticka i ögonen på patienterna som personalen vårdar. Alltså bäst att landstinget skaffar alla patienterna en lägenhet också.

Ooh nämen titta, för att få poliser till tjänstgöring i Stockholm så får de hjälp med lägenheter. Det måste ju sticka i ögonen på de stackars hemlösa som poliserna slänger ut ur trappuppgångar och dylikt. Alltså bäst att polismästaren ordnar lägenhet åt dessa också. Eller hur, för både landsting och polis är ju skattefinansierad, det vill säga finansierad med medborgarnas medlemspengar eller hur?

Det här resonemanget håller ju inte när du resonerar som Ekot, när de gjorde sin undersökning om fackets lägenheter till sina anställda.

Men vilken bransch som helst som är förlagd till Stockholm och som får sin arbetskraft utifrån olika delar av landet måste ju göra så här, eller ska de fackliga pendla 30, 40, 50 mil för att det inte ska sticka i ögonen på medlemmarna? Det vore ett slöseri med våra pengar om något.

Jag tror att Ekot helt enkelt ville göra ett eget ”scoop” om någons extraförmåner och hoppade på en tacksam slagpåse, nämligen facket som ofta får höra att de slösar pengar ifrån dem som inte gör någon större ansträngning att sätta sig in i problemet utan bara vill gnälla om den höga avgiften.

Vill man verkligen klaga på något inom den fackliga rörelsen så ta då dessa avslöjanden om fallskärmsavtal som helt plötsligt dyker upp igen. Jag hade hoppats att vi skulle slippa sånt i rörelsenmen men tydligen inte.

Det är sånt som ska ut i ljuset: före detta förtroendevalda som slukar medlemsavgifter från medlemmar de inte längre företräder. Det är skrämmande, det är avskyvärt och det hör inte hemma hos oss i rörelsen.

Vi jobbar för medlemmarnas bästa inte för egen vinnings skull och det är vi som jobbar på golvet som får ta smällarna för sånt här. I förlängningen så får hela LO ta smällen i minskade medlemsavgifter, då ingen vill se sina surt förvärvade slantar gå ner i redan tjocka fickor och plånböcker.

Det ligger i den fackliga överlevnadens intresse att vi får bort detta.

Skriv om detta, skriv spaltmeter om detta, så att vi kan få bort detta sattyg ur rörelsen i stället för att hoppa på dem som måste bo i Stockholm för att göra det jobb medlemmarna väljer dem till.

Ulf Åman (Oskarshamn)