ÅSIKT

Fem steg mot billigare boende

Foto: White arkitekter
hippt – för vanligt folk Basbostaden är ett projekt inom White arkitekter för att utveckla både billiga och bra bostäder för folk med vanliga inkomster. Det handlar om arkitektoniskt och statusmässigt "hippa" bostäder som de boende själva kan prägla, förädla och komplettera i sin egen takt. White för nu dialog med byggherrar och kommuner för att få mark anvisad. Bilden visar ett framtida basbostadshus i Göteborg.
DEBATT

I dag möts bostadsministern, generaldirektören på Boverket, Skanskas bostadschef och en rad professorer på Ingenjörsvetenskapsakademien.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De ska gnugga sina geniknölar över vad som verkar vara en evig fråga i Sverige:

Hur ska vi lyckas bygga bra och billiga bostäder?

Olle Stahle är professor i bostadskvalitet och har en rad enkla, konkreta idéer och projekt för att utforma framtidens boende – så att fler än miljonärer kan bo modernt och nytt.

Bostadskrisen har varit ett av årets hetaste teman. Sedan valet har diskussionen om ”billiga bostäder för vanliga människor” aktualiserats ytterligare. Frågan har fått högsta prioritet av den nya ledningen i Stockholms stadshus. Om Annika Billström ska lyckas krävs det att många nya aktörer vågar ta nya grepp och att kommunen uppmuntrar såna försök.

Ännu ligger dock de förlösande projekten kvar i startgroparna. Bland annat saknas besked om spelreglerna från regeringen: om hur det blir med byggmomsen, vilka typer av bostäder som ska ”befrias” eller få reduceringar etc.

Att skapa billiga och bra bostäder är en utmaning för svenska arkitekter. Det är vi som besitter både den fackkunskap och den kreativitet som krävs. Ty bostadskrisen går att lösa. Framför allt går den att mildra. Här följer några konkreta förslag:

1. Bygg bredare!

Bostadsbyggandet i Sverige har i hög grad bestått av exklusiva bostadsrätter, ofta i gamla hamnområden med vacker utsikt och centrala lägen. Det är attraktiva hus som är roliga att projektera och rita, trevliga att titta på men omöjliga att befolka annat än med höginkomsttagare. Bostadspolitiken måste därför raskt ställas om för att producera väsentligt fler bostäder åt människor med normala inkomster. Annars kommer den tilltagande segregationen att gå över i galopp.

2. Bygg snabbare!

I många kommuner är plan – och markberedskapen så dålig att det är omöjligt att frigöra tomtmark även i mindre attraktiva områden. Plan- och bygglagens regelverk är dessutom stelt och osmidigt. Effekten blir att det kan dröja både fem, sju och nio år från idé till färdiga bostäder. Processen måste bli smidigare och snabbare. Detta förutsätter hängivenhet och flexibilitet hos enskilda bostadspolitiker och tjänstemän i kommunerna.

3. Bygg inte färdigt!

I Sverige byggs av tradition samtliga bostäder färdiga in i minsta detalj. Allt finns på plats vid inflyttning. Tänk om man istället kunde hyra en ”halvfärdig” lägenhet där den boende själv kompletterar och förfärdigar i sin egen takt, och efter egna behov. Den nya upplåtelseformen kooperativ hyresrätt indikerar ett steg i riktning mot en sådan lösning, som innebär större frihet och reducerad ekonomisk insats. Alla behöver inte frysbox, tvättmaskin och fem garderober från dag ett. Många kan tapetsera själva.

4. Bygg billigare!

Det är alltid möjligt att sänka kostnaderna, även när det gäller byggprojekt. I samtliga moment från arkitektens materialval till urvalet av leverantörer kan väsentliga steg tas i riktning mot en rimligare kalkyl, och därmed billigare bostäder. Men billigt behöver inte (och får inte) betyda smäckbyggen i stil med miljonprogrammets sämsta exempel. Tvärtom kan skickliga arkitekter kombinera prefabricerade modullösningar med arkitektonisk kvalitet och en positiv boendeupplevelse.

5. Engagera arkitekterna!

Det finns en stor vilja i arkitektkåren att hjälpa till att lösa bostadskrisen. Inom Nordens största arkitektföretag White arkitekter finns projektet Basbostäder för att skapa billiga och attraktiva bostäder för vanligt folk. Målet är att produktionskostnaden inte ska överstiga 13 000 kr per kvadratmeter (jämför med Hammarby sjöstad 27 000 kr). Samtidigt ska boendet vara så intressant, väl utformat och modernt att attraktionsgraden blir hög.

Som arkitekter sticker man därmed ut hakan och tar risker för att pröva nya vägar till det billiga men attraktiva boendet. Flera pilotprojekt är redan igång och ska genomföras tillsammans med olika partner i flera städer.

I brist på en fungerande svensk bostadspolitik måste vi som dagligen jobbar med bostäder ta ett ökat eget ansvar. Handsken är härmed kastad.

Olle Stahle (Professor i bostadskvalitet)

ARTIKELN HANDLAR OM