ÅSIKT

”Jag blir snart uteliggare”

DEBATT

Anita Lundberg blev erbjuden jobb i Stockholm och flyttade dit.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu har hon skrivit till direktörer för bostadsbolag, sitt fackförbund och sina politiker med en vädjan:

Ge mig en bostad så jag kan arbeta och försörja min familj.

Men Anita Lundberg är inte fackpamp. Hon är kriminalvårdare.

Nu har hon blivit erbjuden boende på – ett härbärge för hemlösa.

Foto: JERKER IVARSSON
ETT ALTERNATIV Anita Lundberg har trots sina försök inte lyckats få tag på en bostad i Botkyrka kommun, där hon har ett fast jobb. Alternativen är att bo hos vänner, på härbärge – eller varför inte i en koja i skogen?

Jag är ensamstående trebarnsmor som flyttade till Botkyrka kommun från en annan kommun för att det inte fanns jobb i min kommun. Med den nya a-kasseregeln är man tvungen att söka jobb i annan del av Sverige efter de första 100 dagarna för att få rätt att lyfta a-kassa. Söker man inte jobb i annan del av landet så blir man avstängd och som ensam försörjare har man inte råd att vara utan inkomst.

Jag fick fast tjänst på mitt nuvarande jobb och Botkyrka kommun låg bra till – där hade jag vänner. Tog mina tre barn med mig i flytten, skrev in dem i skola inom Botkyrka kommun och där hamnade barnen i jättebra klasser. Fick information om att det inte skulle vara problem med bostad utan det fanns bostad och lätt att få i Botkyrkabyggen, men den informationen var inte helt sann.

Det visade sig att man som nyinflyttad inte får lägenhet. Botkyrkabyggen har lediga lägenheter men dessa förmedlas enbart till redan boende inom kommunen, inte till nya hyresgäster.

Jag och mina barn bor nu hos en vän men måste flytta ut nu innan jul. Helst till månadsskiftet november/december. Men eftersom vi inte har någonstans att ta vägen så stannar vi kvar fastän det egentligen inte är läge för det. Vi har inte så mycket att välja mellan.

Jag tog kontakt med vd:n för Botkyrkabyggen för att förklara min situation och be om hjälp men fick till svar att man inte ger lägenhet till personer som inte har en viss poäng (för att få lägenhet går allt via poängsystem, det finns ingen bostadskö).

Tog då vidare kontakt med flertal politiker i Botkyrka kommun för att den vägen få hjälp med bostad, men ingen kan hjälpa. En del bemödade sig inte ens att svara tillbaka.

Skrev mejl vidare till statsminister Göran Persson och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin för att också där försöka påverka så jag kan få hjälp med bostad, men en annan politiker skrev tillbaka, i stället för statsministern, och beklagade läget, sa att det är bostadsbrist i Stockholm i dagsläget med mera, men ingen konkret hjälp fick jag. Wanja Lundby-Wedin har inte hört av sig.

Skrev också till Annika Billström men har inte heller där fått något svar.

Som ni förstår har jag inte legat på latsidan utan aktivt försökt få hjälp med bostad, men inget hjälper. Hade jag varit fackpamp så skulle jag säkert fått en bostad på något fint ställe. Jag söker inte någon lyxig bostad utan en helt vanlig lägenhet med vanlig standard för mig och mina barn då vi är en helt vanliga svenssonfamilj.

Har varit i kontakt med socialtjänsten några gånger. Skrev också till socialchefen och fick av dennes sekreterare instruktioner att kontakta Annika Häckner eller Ann Carlsson på socialtjänsten. Tog kontakt med dessa personer och fick upprepade gånger till svar att ”vi förmedlar inte lägenheter”.

Tog då kontakt med det sociala igen och fick till svar att de inte förmedlar lägenheter. Jag skulle ta kontakt med medborgarkontoret för att få tillfälligt boende på något härbärge eller liknande, eller söka andrahandskontrakt. Men andrahandskontrakt kostar pengar – pengar som jag inte har, och man ska inte behöva betala för att hitta en bostad, framför allt inte om man vill ha en lägenhet som tillhör de kommunala bostadsbolagen.

Jag har tre barn och två av dessa är astmatiker och kan inte vistas på vilka ställen som helst. Detta är påtalat till det sociala men ingen hänsyn tas. Jag fick till svar att man inte fördelar eller hjälper till med bostad.

Ska man misshandla barn (psykiskt) på detta sätt? Trodde barnmisshandel var förbjudet i Sverige.

Jag är inte bidragstagare utan är självförsörjande och inte kriminellt belastad, då jag jobbar som kriminalvårdare.

Man får tydligen bostad om man är fackpamp men det är jag inte utan bara vanlig facklig medlem. Är man mindre värd då? Vi vanliga fackliga medlemmar bekostar faktiskt fackpamparnas och riksdagsmännens löner.

Det har stått mycket om barnmisshandel men barn kan misshandlas på olika sätt och jag tycker att Botkyrka kommun misshandlar mina barn genom att ställa dem på bar backe som uteliggare när det finns bostäder att tillgå.

Men dessa ska säkert delas ut till fackpampar och politiker.

Jag är ju bara vanlig arbetare som snart blir uteliggare med tre barn.

Anita Lundberg (hemlös kriminalvårdare)