ÅSIKT

Sätt dit förövarna i stället för kvinnorna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Åsa Ahlberg.

Jag är kvinna, 27 år gammal, och börjar allvarligt undra vad jag är värd i dagens samhälle. Efter att ha sett Nyheterna på TV 4 i går kände jag bara att nu har det gått alldeles för långt. Vad är det för signaler samhället sänder ut till Sveriges alla flickor och unga kvinnor? En 13-årig flicka blir våldtagen och så illa åtgången att det rubriceras som mordförsök ? och det är bara de fysiska skadorna. Vad svarar Sverige på det, ett år och två månader för den äldsta och två års ungdomsvård för den yngre?

Det är ett hån mot alla de människor som litar på vårt rättssamhälle och den majoritet som tycker att detta är avskyvärt, och framför allt ett hån mot flickan.

Med tanke på tidigare rättsfall kanske vi ska vara glada att det blev några fällande domar överhuvudtaget. Som jämförelse fick en man som snuvat Casino Cosmopol i Göteborg på 1 500 kr två månaders fängelse och livstids utvisning.

Nästa fråga man ställer sig är hur rättegången som pågår nu i Västerås kan vara möjlig. När ska rättsväsendet börja skydda rätt person? Det är ännu ett exempel på en händelse där en kvinna fått sitt liv förstört och nu dessutom är tvungen att stå ut med ytterligare skymfningar – i rättssalen. Männens vänner anklagas för att medvetet ha försökt förstöra rättegången genom att håna och psyka henne, hon får också som vanligt stå ut med frågor om hennes sexliv. Har jag missat något? Vad har hennes sexliv att göra med att hon blir kidnappad under fem dagar, drogad och tvingad att sälja sex till 15 män? Inget enligt mig, men det är tydligen relevant enligt advokat Thomas Martinsson.

Ovanstående två kvinnor är utsatta för mer än våldtäkt, det handlar om människoförakt och det är ett stort samhällsproblem – tyvärr inte bara ett individproblem.

Detta är tyvärr

bara skrapet på ytan i raden av grova gruppvåldtäkter som hänt de senaste två–tre åren. Nu undrar jag: När ska samhället ta sitt ansvar? När ska dessa män få stå till svars för sina handlingar och när ska någon ryta till kraftfullt? Detta är inte acceptabelt! Jag är trött på att kvinnan ska stå med skammen och mannen med äran. När ska ALLA börja ta sitt ansvar och när ska man höra något från vår justitieminister Thomas Bodström som ska ansvara för lag och ordning i landet? Jag börjar ta mitt med det här brevet.

Åsa Ahlberg