ÅSIKT

Stoppa alla ”vandrande pillerburkar”

DEBATT

I dag är det final i Gladiatorerna. Det är befängt att tro att alla Gladiatorer är rena från dopning. Sluta hyckla och ta itu med problemen, skriver Stefan Pettersson, gyminstruktör på BK Biceps i Växjö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hur vet man vem som är dopad? Vem eller vilka bär ansvaret när de otillåtna preparaten breder ut sig lavalikt bland unga killar och tjejer?

Ingen har frågat om någon av ”Gladiatorerna” i TV4 är dopad. Vi som tränar och tävlar vet att män och kvinnor dopar sig på olika sätt, med olika typer av otillåtna preparat för att spränga gränser.

Därmed är det inte sagt att någon av Gladiatortjejerna eller Gladiatorkillarna är dopad, men tänk tanken.

Jag satte kaffet i fel strupe då jag läste intervjun med Gladiatorn Johan ”Plexus” Oldenmark i Aftonbladet. Här säger Johan att han inte hade en tanke på att det kunde vara dopningsmedel han intagit. Hans tränare hade gett honom dessa piller. Han fick utslag av dem och förstod då att det var dopingpreparat. Man kan få utslag av hälsokostpreparat också, men i vilket fall som helst vill man väl veta vad man stoppar i sig?

Vi som är rena vet att det inte går att bygga en enorm massa som naturell bodybuilder och samtidigt ha en extrem muskeldefinition.

Skulle det då finnas naturella byggare på elitnivå i ett SM? Jag tror knappast det. Ge oss ett exempel på en alltigenom ren byggare som vunnit SM, EM eller VM. Masters och Mr Olympia är ännu värre beträffande ”vandrande pillerburkar”.

Publiken kräver allt mer muskler och deff samt symmetri. Det konstiga med dessa kroppar är att de ser ”freakiga” ut och vissa muskelgrupper är onormalt stora.

Ett av de största hoten mot oss som vill träna rent är alla dessa naiva journalister för olika tidningar och producenter för program som bland annat ”Gladiatorerna”. Det är lika befängt att tro att alla Gladiatorerna skulle vara rena som att tro att alla streetracebilar skulle vara i standardutförande.

Publiken vill även här ha seriefigursliknande muskelknippen, det är ju det som är hela grejen. Stora, spelande muskler och en show som är spektakulär. Man får vad man ber om och dopningsproblematiken kommer på köpet.

Jag vill uppmana

till en bra träningspolicy och en gymmiljö som tar avstånd från dem som tror att fusk är enda sättet att bli stor och stark.

Stefan Pettersson (instruktör på BK Biceps)