ÅSIKT

Medborgare för EMU – ett självklart val

Foto: AP
snygga mynt Kvinnor på Irland firar landets övergång till euron, EU-ländernas gemensamma valuta. Skribenterna på Aftonbladet Debatt vill också vara med på festen. ”Som enskilda människor är vi redan – när vi pluggar, jobbar, reser och handlar – en del av Europa och världen. Och det vill vi också att svensk politik ska vara”, skriver de.
DEBATT

I höst ska svenskarna rösta: för eller emot EMU. På vägen kommer Aftonbladet Debatt att publicera olika röster, för och emot, tveksamma eller likgiltiga.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Vi tänker säga ja till en verklighet människor redan lever i, men som politiken ännu inte anpassat sig till fullt ut”, skriver i dag fem unga politiker.

Sverige har nästan nio miljoner invånare. Ett fåtal av dem är medlemmar i den nybildade föreningen Medborgare mot EMU. Det är lite drygt någon miljondel av Sveriges befolkning. Föreningen, som kallar sig en folkrörelse, består av gamla riksdagsmän, välbärgade direktörer och ekonomer.

Medborgare mot EMU säger sig vara till för väljare som inte känner sig hemma i borgerliga partiers ställningstagande för euron.

Vi som skriver detta har alla valt att engagera oss i så kallade borgerliga partier. Det har vi gjort därför att vi gillar frihet, rättvisa och utveckling. Vi har gjort det därför att vi vill att politiken ska ge utrymme för människor och företag att växa. Vi känner oss hemma i världen. I Europa. Och i Sverige, förstås. Därför är det självklart för oss att Sverige ska vara med i det europeiska samarbetet fullt ut – och alltså säga ja till euron. För oss handlar eurofrågan i grunden om vilket land Sverige vill vara.

I den verklighet vi lever i är det självklart att röra sig över landsgränserna. Jobba i London. Plugga i Barcelona. Beställa skivor och tv-spel från sajter som vi egentligen inte vet var de hör hemma. Göra affärer med människor och företag över hela världen via nätet. Det är en verklighet vi tycker om. Det är bra att landsgränser spelar allt mindre roll.

Men det hade varit ännu bättre om landsgränser inte spelade någon roll alls. Lönen i London betalas fortfarande ut i pund. Böcker i Barcelona betalas med euro. Men studiemedlet betalas ut i kronor. Och priset på såväl skivor som andra varor från utlandet kan variera från dag till dag, beroende på valutakurser.

Visst, det är inte hela världen att växla lönen till svenska kronor eller att få studiemedlet omvandlat till euro. Men just därför känns steget in i eurosamarbetet inte så särskilt dramatiskt för oss. Det handlar bara om att avskaffa det där lilla, onödiga strulet. Och att säga ja till en verklighet människor redan lever i, men som politiken ännu inte anpassat sig till fullt ut.

Vilken verklighet Medborgare mot EMU lever i vet vi inte, men det är definitivt inte samma verklighet vi och våra generationskamrater befinner oss i.

”Att säga ja till EMU är i princip detsamma som att lägga ner Riksbanken”, skrev Medborgare mot EMU i en debattartikel för en tid sedan. ”Sverige skulle förlora sin möjlighet att bedriva en självständig ekonomisk politik”, menade de undertecknande toppdirektörerna och grånande – ofta före detta – makthavarna. Samma budskap gick igen när föreningen hade pressträff.

Visst, en svensk riksbank med mindre makt känns säkert sorgligt för människor som drömmer om att få jobba där och som är en del av den politisk-ekonomiska eliten. Det blir svårare att få vara med och styra över vanliga människors liv. Men Medborgare mot EMU har fel. Den svenska riksbanken kommer att finnas kvar även i framtiden, och Sverige kan fortsätta bestämma över sin egen politik.

Självklart blir det svårare, formellt sett, för riksbanken och riksdagen att göra som den vill. Formellt sett, som sagt. För i den verklighet vi lever i är det redan omöjligt att göra hur som helst. Sverige är en del av Europa.

Det som händer utanför våra gränser påverkar oss. Det vi gör påverkar andra. Sverige är mycket mer än bara ett eget land – där Medborgare mot EMU verkar vilja stänga in sig – vi är också en del av resten av världen.

Om vi säger nej till att använda euron i Sverige, på lika villkor som i andra EU-länder, då vet vi att Sverige steg för steg får mindre inflytande i det europeiska samarbetet och svenska företagare får fortsätta att själva ta valutariskerna i handeln med andra EU-länder. Och i en värld av mer internationellt utbyte går vägen till inflytande inte primärt genom flera hundra år gamla institutioner som riksbanken, utan genom handel och samarbete med andra. Herrklubben Medborgare mot EMU må leva i det förgångna. Vi tänker leva i morgondagens Europa. Och det ska vara ett Europa där Sverige har en central plats!

Därför är det självklart för oss hur vi kommer att rösta i den kommande folkomröstningen om euron. Som enskilda människor är vi redan – när vi pluggar, jobbar, reser och handlar – en del av Europa och världen. Och det vill vi också att svensk politik ska vara. För oss är därför valet självklart. Vi är medborgare för euron. Vi röstar ja.

Johanna Möllerström (m), Birgitta Ohlsson (fp), Anna Grönlund (fp), Anna Myrhed (c), Amanda Agestav (kd)