ÅSIKT

Tillåt tårgas

DEBATT

Är du tjej och trött på att vara rädd när du joggar genom parken eller går hem från festen sent? Birgitta Ohlsson (fp) är det i alla fall. Hennes förslag är att tårgas och pepparspray legaliseras.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

– Kvinnor bör ges chansen att försvara sig. Jag nöjer mig inte förrän jag kan jogga tryggt vilken tid som helst på dygnet.

Foto: LOTTE FERNVALL
Om Birgitta Ohlsson fick som hon ville skulle tårgas vara tillåtet. Då skulle det också vara riktig tårgas på bilden. Nu är det inte det. I flaskan finns olja. Det är inte heller bra att få i ögonen.

Samma rädsla varje vecka. Måndag. Ridlektionen slutar klockan 22.00. Två val. Antingen får jag vänta på bussen i en halvtimma vid den mörka kala skogsdungen eller småspringa hem genom industriområdet.

Onsdag. Jobbar sent och vill hinna jogga. Men var? Motionsslingan känns lockande, men utan upplysning. Det får bli kryssande mellan bilarna inne i stan i stället.

Fredag. Fest hos en kompis. Far hem väldigt tidigt för att slippa ensam ta pendeltåget sent.

Tre scenarion av vardagsrädsla i mitt eget liv. Rädslan som gör att jag liksom många andra kvinnor får se vår vardag, vår frihet och våra valmöjligheter stympade. Trots att vi är starka individer ändrar vi både medvetet och omedvetet våra livsmönster för att inte råka illa ut.

Jag lever inte privat under något vansinnigt patriarkalt förtryck likt Fadime eller många av de utsatta kvinnor som torteras fysiskt och mentalt i svenska hem. Men det är i grunden samma manssamhälle som speglas av hot, våld och rädsla. Ett samhälle som begränsar kvinnors liv.

Varje år anmäls långt fler än 30 000 fall av våldtäkter, sexuellt våld och kvinnomisshandel i Sverige. Mörkertalet kan vara mer än det dubbla. Nästan hälften av alla kvinnor i landet, 46 procent, har någon gång blivit utsatta för våld av en man efter sin 15-årsdag och nästan var tredje kvinna innan hon fyllt 15 år. Långt fler känner oro.

Sett i ett internationellt perspektiv beräknas var tredje kvinna i världen någon gång ha blivit utsatt för våld eller sexuella övergrepp. Övergreppen handlar om mäns maktmissbruk och samhället måste ge kvinnor verkliga redskap för att kunna stöttas, stärkas och försvara sig.

Alltifrån massivt ökat stöd till kvinnojourer, skärpta straff, rejäl upplysning av offentliga platser, utökat besöksförbud och användande av fotboja är viktiga medel i kampen mot det meningslösa våldet.

Men vi måste nu gå längre för att säkra kvinnors säkerhet. Lagliga larmanordningar som vi kan köpa på postorder i all ära, men det räcker varken som trygghet vid akuta överfall eller systematisk terror.

Feministiskt självförsvar bör kunna erbjudas frivilligt i skolan, men framför allt bör vi legalisera tårgas och pepparspray. Ett första steg är att ge vapenlicens till de mest utsatta kvinnorna.

I dag omfattas enligt första kapitlet 3 § e i vapenlagen (1996:67) tårgasanordningar och pepparspray nämligen av vapenlagen. Det fordras alltså tillstånd från polisen som delas ut oerhört restriktivt.

Detta måste förändras. Kvinnor bör ges chansen att försvara sig och slå tillbaka. Jag nöjer mig inte förrän den dag då jag kan jogga tryggt vilken tid som helst på dygnet.

Vapenlicens krävs

Birgitta Ohlsson (Riksdagsledamot folkpartiet liberalerna)

ARTIKELN HANDLAR OM