ÅSIKT

Mördaren Saddam kan störtas utan krig

Foto: ANDERS DEROS
”BOMBA INTE OSKYLDIGA” Furat Jari var liten när hennes familj flydde från Irak. Men släktingar och vänner finns kvar. Hon anser att man kan störta en diktator på andra sätt än genom att bomba oskyldiga.
DEBATT

Furat Jari, 26 år är född i irak. Hon har släkt och vänner kvar där.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hon tycker att debatten om ett krig i Irak borde handla mindre om massförstörelsevapen och mer om alla vanliga irakier som, till skillnad från Saddam Hussein, troligtvis kommer att mista sina liv om det blir krig.

Kan man verkligen förbättra situationen genom att bomba hela skiten och asfaltera? skriver Furat Jari på Aftonbladet Debatt.

För någon vecka sedan träffade jag min före detta chef, och hans lösning på Irak-konflikten var att bomba hela skiten och asfaltera. Suck!

I tisdags sa Lars Leijonborg på tv något i stil med att irakierna får skylla sig själva eftersom de valde Saddam till sin president. Ännu ett suck! Hallå Lars, vakna upp, när hade Irak ett demokratiskt val senast?

Under Gulfkriget dog en halv miljon irakiska barn på grund av cancer som orsakades av uran som användes under kriget. Och det lider tusentals irakier fortfarande av. De lider av många olika sjukdomar på grund av näringsbrist eller brist på behandling. Läkemedel är hårdvaluta i landet och det är nästan omöjligt för en vanlig medborgare att ha råd till det på sin låga lön.

Under över trettio år av Saddams styre har tusentals irakier blivit arresterade, misshandlade eller helt enkelt bortrövade och deras familjer vet än i dag inte om de är vid liv eller inte. Detta kan många, många irakier känna igen sig i. Detta är ingen nyhet, detta har pågått i flera år.

Men frågan nu är vad man tänker göra åt det? Skall man förbättra situationen genom att bomba hela skiten och asfaltera eller finns det en annan, fredlig lösning ?

varför ska de straffas?

Den 15 februari i år var det demonstrationer över hela världen mot krig. Det kändes skönt att veta att så många människor över hela världen stödjer mitt folk. Men tyvärr känns det som om det inte kommer att vara upp till dessa människor att avgöra om man ska ha ihjäl det irakiska folket eller ej. ”Ha ihjäl!”, det är så jag uttrycker det, men andra som till exempel Bush säger det lite finare: att ”avsätta” diktatorn Saddam. Men detta ska ske genom att bomba hela landet så klart.

Det har också pratats mycket om mänskliga rättigheter och demokrati i debatten på sistone. Resolution 688, säger det något? Det förbluffar mig att FN går med på att tvinga Saddam att ta emot vapeninspektörer, men inte kan tvinga honom att följa lagarna om mänskliga rättigheter. Det förbluffar mig ännu mera att det är okej att döda hundratusentals människor genom krig för att avsätta en enda parasit.

Missförstå mig rätt, jag är emot Saddam, och jag är för hans avsättning, men det kan ske på fredligare sätt än att kriga. Det irakiska folket har genomlidit två krig redan, de vet vad det innebär, vi vet vad det innebär, FN vet vad det innebär.

Jag fick en ganska lustig fråga tidigare: ”Hur ser vardagen ut för en vanlig medborgare i Irak?” Den var lustig eftersom det för mig är självklart hur det ser ut och det är inte vad vi i Sverige kanske förknippar med just ”vanlig”. Det är dagar fulla av lidande och oro.

Men för att vara riktigt säker pratade jag med en vän som lämnade Irak för cirka sex månader sedan. Hans vardag gick ut på att stiga upp varje morgon och gå till läskfabriken där han arbetade och tjänade cirka 25 dollar i månaden. På kvällen kom han hem och upptäckte att vattnet var avstängt – igen.

Inget ovanligt eftersom vattenverken är för gamla och staten inte underhåller dem. Man måste stå ut med att vara utan vatten eller om man har tur kan man använda sig av en motor som pumpar vatten. Annars är även elavbrott rutin. Om man skulle bli sjuk och vilja söka upp en läkare är det nästan en omöjlighet, nästintill all vård i landet har privatiserats och det är alldeles för dyrt för folk att gå till doktorn.

Förr i tiden kunde barn gå i skolan gratis, så är det inte längre. Därför blir många tvungna att ta sina barn ur skolorna. Lärarlönerna är låga, de ligger på cirka 1,5 dollar i månaden, och därför blir många lärare tvungna att ta emot mutor av folk. Lärarna följer inte studieplanen fullt ut och undervisar privat istället för att kunna tjäna lite extra pengar. Det finns åtta- och nioåringar som springer på gatorna och jobbar med allt möjligt för att försörja familjen.

Den irakiska kvinnan lever under ett ständigt hot. En kvinna får inte vistas ute själv om hon inte har sin far, make eller annan släkting med sig. Nyligen fick jag veta att en kvinna riskerar att bli halshuggen om man endast misstänker henne för att ha varit otrogen eller haft ett sexuellt förhållande före äktenskapet.

Detta är bara en liten del av vad irakierna oroar sig för, det finns så mycket mer och man kan skriva hur mycket som helst om det, men vi måste börja agera nu. Vi måste låta våra röster höras, låta världen veta att vi är emot mördaren och diktatorn Saddam Hussein och att vi är emot ett krig mot irakiska folket.

FN bör inkludera resolution 688 i kapitel 7, då det tvingar den irakiska regeringen att följa lagen om mänskliga rättigheter. Samtidigt bör man frysa Saddam Husseins och hans medhjälpares tillgångar och förbjuda dem att lämna landet. Man skall inte erkänna Saddam Hussein som landets president.

Dessutom bör internationella styrkor samarbeta med den irakiska motståndsrörelsen för att avsätta diktatorn. FN bör ställa Saddam Hussein inför internationell domstol anklagad för sina omänskliga handlingar och sin barbariska regim.

Varför tillåter världen USA att leka världspolis? Det irakiska folket är ett fredligt folk, med drömmar och ambitioner som alla vi andra. Det är inte de som skall straffas, det är inte de som har felat. Varför är det då de som står under hot?

Personligen tycker jag att om USA tillsammans med Storbritannien anfaller Irak, begår de mord på irakiska medborgare. Personligen tycker jag att det bör vara självklart för alla människor att detta krig kommer att bli ett stort misstag. Personligen tycker jag inte att Bush ska få skriva historia på bekostnad av hundratusentals oskyldiga människors liv.

Jag är bara en liten prick i en stor värld, men i en värld där det existerar miljontals människor som håller med mig och mitt folk. Därför bör vi tillsammans visa vad det är vi står för, samarbeta och protestera mot kommande massmord på det irakiska folket.

Furat Jari (engagerad i Irakiska kulturhuset i Göteborg flydde med sin familj från Irak som ettåring för 25 år sedan)