ÅSIKT

Vi är skyldiga att göra en insats för USA:s frihet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
BEREDD PÅ KRIG Timothy Trusters uppgift är att göra i ordning bomber och missiler som ska skickas mot Irak från det amerikanska hangarfartyget ”USS Constellation” i Persiska viken. Han stöder alla beslut president Bush fattar och är beredd på krig.

Mitt namn är Timothy M Truster och jag är ansvarig för artilleriet på hangarfartyget ”USS Constellation”. Detta har varit min arbetsplats sedan 1997.

Ursprungligen är jag från Kansas City, Missouri, men sedan tretton år tillbaka lever jag i San Diego, Kalifornien. Jag gick in vid flottan 1989 och nu är jag på mitt femte sexmånadersuppdrag.

Jag är förste underofficer (furir, reds anm) i 3:e sjöartilleridivisionen. Vi förbereder artilleripjäser – missiler och bomber – och skickar dem till flygdäcket där de monteras på flygplanen.

Jag har en underbar fru och två barn som jag saknar hemskt mycket. Vi har välsignats med sjömanstelefoner och e-mejl vilket gör det möjligt för oss att ha regelbunden kontakt, något som kraftigt underlättar ett sådant här långt uppdrag.

På fritiden spelar jag bingo en gång i veckan och så tränar jag dagligen på gym. Vi har flera fantastiska gym ombord. Jag jobbar också hårt för att hålla humöret uppe på de yngre i divisionen.

Flera av ungdomarna har aldrig tidigare varit hemifrån. Detta uppdrag är en stor omställning för dem. I relationen till de unga har jag många funktioner att fylla. Jag ska vara såväl mamma och pappa som vän och rådgivare. Jag finns här för att klara av alla deras behov vad gäller personlig och professionell utveckling.

Vår utbildning har förberett oss för alla situationer, ändå finns alltid den där gnagande känslan: Vad händer om det värsta inträffar?

Tanken på obemannade flygplan som skickas mot USA eller våra allierade är obehaglig, liksom tanken på attacker med kemiska eller biologiska vapen. De nu vilande terroristcellerna som finns i USA oroar mig mer än riskerna med att anfalla Irak.

Jag känner att vi är skyldiga att göra en insats för vårt land, för offren den 11 september 2001 och för deras familjer. Helhjärtat stöder jag vår överbefälhavare i vilka beslut han än fattar för att bekämpa terrorismen. För att få leva i frihet även i framtiden måste vi garantera vårt lands säkerhet.

11 september förändrade allas synsätt. Ordet patriotism fick en ny innebörd, det märks bland mina kamrater här ombord. Jag tror att jag talar för alla oss när jag säger att vi känner oss skyldiga att agera för terroroffren och deras familjer och för att garantera vårt hemlands säkerhet och frihet. Vi står närmare varandra nu. Det finns en stark laganda.

Att titta på nyheterna och hålla oss uppdaterade är en stor del av vår tillvaro här. Vi följer debatten noggrant. Vad gäller demonstrationerna mot kriget har jag blandade känslor: å ena sidan kan jag förstå att man vill undvika krig, å andra sidan tycker jag det vore orimligt att inte göra någonting för att undvika ännu fler katastrofala terrorattacker.

Timothy M Truster (Underofficer i amerikanska flottan)

ARTIKELN HANDLAR OM