ÅSIKT

Det ska kosta att bli farsa

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
TA ANSVAR, PAPPOR Peter Danielsson, Henrik von Sydow, Christoffer Fjellner och Lars Lindblad – fyra moderater som vill att unga pappor ska ta mer eget ansvar.
DEBATT

Varför kallas det föräldraförsäkring? Försäkring är väl något man skaffar mot bränder och olyckor? Att bli pappa är ett enormt ansvar – och det kostar. Det är dags att sluta skylla ifrån sig, tycker fyra unga moderater.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För killar i fertil ålder med tankar på att skaffa barn har debatten om höjt tak, fler pappamånader och en utbyggd föräldraförsäkring varit förödande. Samhället har politiserat papparollen. Ansvaret för vem som ska vara hemma med barnen har landat på stat och politiker. Debatten förser nu killar med argument att strunta i att ta lika ansvar.

För det första: Det är bisarrt att statens sociala regelverk för föräldrar kallas för en FÖRSÄKRING. Försäkringar skaffar vi mot bränder, stölder och andra olyckor som drabbar oss. Att skaffa barn är som regel det precis motsatta. Det är allt som oftast ett gemensamt och planerat beslut – och när det väl är fattat ger oss nio månader till förberedelser innan storken kommer.

Killar ska ta sitt ansvar, utan att vänta på att staten vare sig beordrar eller betalar för dem

För det andra: Språkbruket skvallrar om något djupare. Debatterna som har förts leder till en politisering av papparollen och fungerar som skäl för män att inte ta sitt ansvar. Lyssna till problembeskrivningen: Män ”kan inte” ta ledigt för att ta hand om sina barn. Män har ”inte råd” att vara hemma. Det är någon annans fel – jobbets, arbetsgivarens eller samhällets – att de inte tar sig tid att vara med barnen. Och det är någon annans uppgift – statens och politikernas – att lösa problemet.

Stanna upp här: Killar som tänker så är inte på allvar beredda att ta ansvar. De vill att någon annan tar ansvar åt dem. Det var precis det staten stod till tjänst med när pappamånaden drevs igenom. I den meningen innebär lagstiftning om pappamånader, och många andra av förslagen som diskuteras, raka motsatsen till att män i verklig mening tar större ansvar för sina barn.

Det innebär i stället att de pappor som är ekonomiskt ovilliga eller för fega för att ge upp något för sina barn får en bekräftelse från samhället på att man inte ska behöva göra det. Att det är någon annan som ska ta det beslutet åt dem. Att de ska ges ansvar, inte att de ska ta sitt ansvar.

Men det är dumt med illusioner i debatten. Människor blir lurade. Att skaffa barn kommer alltid att kosta i uppoffringar. Det kostar tid och engagemang. Det kräver av föräldrarna – oavsett kön – att de är vuxna nog att göra mogna prioriteringar. Att de sätter krav på att föräldrarollen ska funka ihop med karriären. Att de sätter sina barn före en öl på puben med kompisarna på jobbet.

Uppenbart är att allt för många blivit lurade alltför länge. Få saker är så tröttsamt som intervjuer med äldre vd:ar och styrelseordförande som på ålderns höst får standardfrågan ”Ångrar du något?” och då ger standardsvaret: ”Att jag inte ägnade mer tid åt barnen.”

Det är inte sympatiskt att de först sent omsider vågar visa upp en förtryckt och plyschbeklädd sida av sin karaktär. Det är ju faktiskt bedrövligt! Det är tragiskt för den enskilda människan, ännu mer ledsamt för de drabbade barnen. Och det påvisar ett tidigare beslut att bli förälder utan att på allvar acceptera eller förstå föräld-rarollens ansvar.

Så låt oss slippa fler politiska försök att få pappor att tro att de kan ta ansvar utan att det inte kostar något. För det gör det. Det fina är att vi är övertygade om att det så klart ger sjufalt mer tillbaka! Men unga män måste våga prioritera tid och lek med sina barn snarare än ytterligare timmar på jobbet eller golfbanan eller investeringar i den nya segelbåten eller skivsamlingen.

Det här måste sägas till killar som umgås med tankar på att skaffa barn: Det är ett underverk – men också ett stort ansvar. Det är dig det hänger på. Inte på samhället, inte på staten, inte på höjda tak eller ytterligare pappamånader.

Debatten måste ta sin utgångspunkt där besluten ska fattas och ansvaret ska ligga – hos den enskilda föräldern. Killar ska ta sitt ansvar – utan att vänta på att staten vare sig beordrar eller betalar för dem. Vi måste vara ärliga mot oss själva: det kostar att bli farsa! Å andra sidan: ingen annan investering ger så mycket tillbaka!

Henrik von Sydow (Riksdagsledamot för moderaterna), Peter Danielsson (Riksdagsledamot för moderaterna), Lars Lindblad (Riksdagsledamot för moderaterna), Christoffer Fjellner (Ordförande Moderata ungdomsförbundet)