ÅSIKT

Glöm inte bort Iraks assyrier

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ibland händer det att batteriet till min mobil tar slut två gånger om dagen. Så har det varit den senaste veckan. Assyriska ungdomar i Sverige har ringt och uttryckt sin frustration över att svenska media inte verkar veta någonting om situationen i Irak. Assyrierna känner inte igen sig och upplever sig bortglömda ”som vanligt”. Som kristen minoritet är assyrierna extra utsatta i det pågående kriget. Kuwaitkriget lärde oss att den muslimska vreden mot det kristna USA riktar sig mot assyrierna.

Jag själv är mäkta förvånad över den till synes totala okunskap som råder hos många ”kännare”. Till exempel den annars så kunnige översten Bo Pellnäs, som hittat på det nya hårresande begreppet ”kristna kurder” (debattartikel i UNT) när han egentligen pratar om assyrierna.

Den som är från Mellanöstern vet att det inte finns kristna kurder. Däremot har många assyrier tvångskonverterats till islam.

Vad sägs om lite Mellanösternkunskap?

Assyrierna är ursprungsbefolkningen och har en djupt rotad historia i området som också kallas för Mesopotamien, civilisationens vagga. I över 6 000 år har folket satt sin prägel på området. Vi skiljer oss etniskt, kulturellt och religiöst från alla de andra folken i området.

Genom folkmord, trakasserier och ständigt förtryck har assyrierna fördrivits från sina ursprungsområden. Ett exempel är Turabdin i sydöstra Turkiet som i tusentals år varit assyriskt men som genom folkmordet 1915 och de senaste 30 årens förföljelser nästan helt tömts på assyrier. På samma sätt har den irakiska regimen och det kurdiska självstyret i norra delarna av Irak fördrivit många assyrier.

De kurdiska ledarna talar om egen kontroll över hela området. Med tanke på kurdernas roll i förföljelser och folkmordet 1915 vore det en katastrof.

Det finns bara en lösning för det assyriska folket i området, nämligen eget självbestämmande.

Det är tragiskt att just svenska medier är så okunniga om historien eller kanske en ödets nyck då den förre svenske statsministern Hjalmar Branting redan 1917 talade om att assyrierna måste få autonomi i Mosulregionen (norra Irak). Einar af Wirsén, svensk militärattaché i Konstantinopel, skrev i sina memoarer samma sak. Från den tiden rapporterade Svenska Morgonbladet 23 december 1925 ”Turkarnas blodsorgier i Mosul ett svart blad i samtidens historia”.

Det är den här bakgrunden som gör assyrier bittra och kränkta av att kallas kristna kurder eller att inte alls nämnas i krigsrapporteringen. Omvärldens bristande intresse bäddar för nya förföljelser på assyrierna. Det är vår erfarenhet. Sluta blunda.

Abraham Staifo (Ordförande Assyriska ungdomsförbundet i Sverige)

ARTIKELN HANDLAR OM