ÅSIKT

Utnyttja medierna mot kriget

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kriget är över oss. Det finns ingenting man kan säga eller göra för att undvika det faktum att någonting stort och fruktansvärt har hänt. Men det finns saker som vi som människor kan hålla fast vid, livlinor i tider som dessa.

Jag satt på tåget häromdagen och lyssnade till två ungdomar som pratade om president Bushs tal på tv. De hade båda suttit uppe till två på natten för att lyssna till honom. Jag uppskattade deras ålder till elva eller tolv år. Och deras samtal fortsatte även när jag gick av tåget med ett leende. Dock tror jag inte att alla förstår vad det här innebär. Tidningarna är fullproppade med hemska rubriker och texter som säger att det är någonting som har hänt. Men förstår vi verkligen vad det är som händer? USA har i och med sina Hollywoodproduktioner byggt sig en automatisk hjälteroll. Så när de nu bombar på riktigt så finns det en kluvenhet: händer det på riktigt eller är det ännu en film? Ännu en produktion. DET ÄR PÅ RIKTIGT! Det händer så jävla faktiskt exakt och nu.

Det finns någonting i det här som engagerar människor runtomkring i världen. Till skillnad från tidigare krig i världshistorien så är vi just nu inne i informationsålderns högsta kurva. Aldrig tidigare har ett krig varit så otroligt uppmärksammat i medierna. Aldrig har medierna varit så många i antal och så hetsade att rapportera från händelserna. Precis alla vet om och har vetat nästan allt som finns att veta om kriget, innan det ens började. Människor runtomkring i världen protesterade mot kriget innan det tog sin början, det har pågått demonstrationer sedan det kom på tal om att man skulle skicka trupper mot Irak. Men allt det ovan sagda gör det ännu mer sorgligt att det nu händer. Att trots människors absoluta missnöje och totala nej till kriget så fortsätter hetsjakten på Saddam Hussein.

Men det jag vill är inte att vara bitter över nonchalansen hos de styrande, jag vet att det inte spelar någon roll om jag kastar bajs på dem ändå.

De är gjorda av skit så det rör dem inte i ryggen. Det jag däremot vill göra är att uppmana till masskriverier. Vi lever i ett samhälle som styrs av medierna så varför inte utnyttja dem och vända medierna mot idioterna i Washington? Jag vill uppmana till total folkstorm i tidningarna. Skriv för allt vad fingrarna och huvudet orkar med. Sätt upp affischer i din trappuppgång, på gatorna, lägg lappar i det lokala konditoriet, skivbutiken, klädbutiken, apoteket, skicka debattartiklar, insändare och brev till tidningsredaktionerna, ring upp tv, radio och säg vad du tycker. Även om president Bush och hans banditer inte lyssnar nu så kommer dessa röster att innebära hans fall efteråt.

Navid Modiri (student)