ÅSIKT

Se ut som du vill på BB

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Aftonbladet 28 mars.

I Aftonbladet i fredags kunde man läsa om Maria Nilsen och hennes insändare i tidningen Vi föräldrar. Den handlar om hur viktigt det är att vara snygg och fräsch även när man precis fött barn, inte bara för egen del utan också för släkt och vänner som kommer på besök. När Maria Nilsen själv var nyförlöst brydde hon sig inte så mycket om sitt utseende utan var i stället helt uppslukad av sitt barn och hasade fram i sjukhuskläder som alla andra. I dag har hon kommit på bättre tankar och råder alla som ska föda barn att tänka mer på sitt yttre. Hon avslutar med att säga att barnet givetvis är viktigast av allt men att man också är människa och inte vill släppa på allt bara för att man fött barn. Just i den här sista meningen tror jag det har smugit sig in ett tryckfel, jag tror hon menar att hon också är kvinna och därför inte vill släppa på allt. För face it, det är kvinnor som ska föda barn utan att mascaran rinner eller frisyren kommer i oordning, inte människor i allmänhet. Det är kvinnor som alltid ska tänka på att se snygga och propra ut för att behaga andra. Även när de precis har gått igenom en förlossning.

Men egentligen tror jag att allt är en bluff och att Maria Nilsen bara ville ha lite uppmärksamhet. Förmodligen sitter hon hemma nu och ler förnöjt åt alla kvinnor och män som går i spinn över hennes insändare, skakar på huvudet och undrar hur i hela friden någon kan vara så dum att de tog henne på allvar. Men även om det är korkat så kanske man inte ska avfärda det helt och hållet. För hennes insändare, på skämt eller allvar, är ett tröttsamt och irriterande exempel på att debatten om kvinnors utseende alltid, ALLTID, får obscent mycket utrymme och uppmärksamhet, oavsett vad den verkliga frågan gäller. Att det överhuvudtaget har blivit diskussion om en sån här sak tyder på att det fortfarande är väldigt mycket som är väldigt fel när det kommer till vilken kvinnosyn vi har. Vad som borde diskuteras är de allt mindre resurserna på förlossningsavdelningar runtom i landet, vikten av att få stanna på BB tills man känner att man är redo att åka hem, att man får precis all den hjälp och information som man vill ha och behöver för att förlossningen inte ska bli en mardröm. Det är sådana saker som vi borde prata om, inte att det är viktigt att man har rakat sina ben och varit hos frissan innan man checkar in för att föda.

Till alla er

som snart ska föda eller precis har gjort det, och som har läst Maria Nilsens insändare och skrattat bort den lite nervöst men innerst inne oroar er för att ni inte ska komma i era vanliga kläder timmarna efter att ni har fött vill jag bara säga: Gör och se ut som du känner för och skit i vad andra tycker. Det är du som har fött barn, det är du som bestämmer.

Kajsa Kallio (Jobbar i bokhandel i Båstad)