ÅSIKT

Var glada att ni blir av med Bo Lundgren

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När jag först hörde att moderatledaren och den f d bankministern Bo Lundgren avsåg att avgå som partiledare för moderaterna den 1 april trodde jag först det var ett aprilskämt. Som tur var besannades ryktet redan senare samma dag.

Det är inte alla som delar min åsikt. Den unge moderaten Henrik von Sydow är av en helt annan uppfattning. Han anser i en debattartikel i Aftonbladet den 2 april att ”Bo Lundgren förtjänar betydligt mer respekt, än vad som ibland görs gällande”.

Om Henrik von Sydow anser att jag är respektlös, kanske han tänker på alla mina tidigare debattartiklar om Bo Lundgren för hans agerande under bankkrisen, som jag bland annat gett uttryck för i såväl den tyvärr numera nedlagda tidningen Arbetet som i pigga Aftonbladet.

För mig är det fortfarande en gåta hur Bo Lundgren kunde få efterträda Carl Bildt som partiledare i september 1999. Så hårt belastad som Bo Lundgren redan var för sitt agerande under bankkrisen. I riksdagsvalet år 2002 förlorade också moderaterna 7,6 procent av rösterna.

Att Lundgren trots detta omvaldes vid extrastämman i november 2002, visar bara att den dåvarande moderata valberedningen hade dålig ekonomisk pejling på vad som hände med den svenska ekonomin under bankkrisen.

Ingen annan svensk politiker har lika mycket att stå till svars för som Bo Lundgren. Genom sitt agerande under bankkrisen, där han godkände att Finansinspektionen nedvärderade hela Sveriges fastighetsbestånd, medförde detta i praktiken att alla Sveriges fastigheter föll med 50–70 procent i värde.

60 000 friska företagare fick alla sina krediter felaktigt uppsagda av krisbankerna för att Bo Lundgren också godkände att dessa, med Gota Bank och Nordea i spetsen, kunde säga upp krediterna för alla företag, ”som inte längre passade in i bankernas portfölj”.

Även om de flesta moderata ”broilerpolitiker” aldrig förstod de enorma förlusterna som Sverige som land gjorde under bankkrisen, börjar de äntligen förstå varför Lundgren snabbt förlorade i popularitet.

Nej, moderaterna skall vara ordentligt tacksamma att de blivit av med sin partiledare, som i praktiken införde planekonomi under bankkrisen, och som höll på att försätta hela Sverige i statskonkurs.

Mats Lönnerblad

Ordförande i

Bankrättsföreningen

Skribent i finansrätt